100 fantastiska målningar öppnar 28 maj- Nationalmuseum –

 

Den 28 maj öppnar Nationalmuseum sommarens utställning där besökarna har möjlighet att återse kära favoriter från museets samling. Till utställningen har sex externa textskribenter bjudits in för att skriva egna texter med en personlig röst till vissa verk. De inbjudna är Nino Mick, Tomas Bannerhed, Therese Bohman, Petter Alexis Askergren, Agnes Gerner och Frida Hyvönen.

I utställningen 100 fantastiska målningar visas några av Nationalmuseums mest kända och populära verk. Under tiden som museibyggnaden på Blasieholmen renoveras är det en unik chans att se och återse kära favoriter. Bruno Liljefors jagande katt, Rembrandts kökspiga eller Hanna Paulis sommarfrukost är bilder som många människor har minnen, relationer och upplevelser av. Utställningen ger nya besökare möjlighet att för första gången upptäcka målningarna samtidigt som den kan bjuda på återseendets glädje.

Alla hundra verk kommer från museets samling av måleri. I utställningen finns porträtt, landskap, stilleben och historiska berättelser skapade under mer än femhundra år men med en tyngdpunkt på senare delen av 1800-talet.

Ett sätt att se mer är att låta orden möta bilden. Att sätta ord på det vi ser och att ta del av andras ord om det de ser förflyttar både blick och tänkande. För att skapa nya möten och tankar om samlingens bilder har sex externa textskribenter som alla arbetar med ord på olika vis, som författare, poeter och låtskrivare, bjudits in. I utställningen går det att ta del deras texter, var och en med en personlig röst och en egen blick på den historiska bilden som sätter den i ett sammanhang med nutiden, känslor och samhället. De inbjudna textskribenterna är Nino Mick, Tomas Bannerhed, Therese Bohman, Petter Alexis Askergren, Agnes Gerner och Frida Hyvönen.

Sommarens utställning bjuder också in till andra sätt att ta del av målningarna. Till en del av utställningens bilder finns ljudspår att lyssna på i museets app. Det finns också ett spännande spår för barn med dramatiserade berättelser på teckenspråk till sex av verken i utställningen. Där går det att titta närmare på katter i utställningen och följa ett spår kring det tama och det vilda som berättas och levandegörs av Juli af Klintberg, skådespelare och teckenspråkskommunikatör. Till utställningen produceras även en bildrik katalog som innehåller alla konstverk som visas i utställningen med texter på svenska och engelska.

Utställningen 100 fantastiska målningar visas i Nationalmuseums tillfälliga lokaler på Konstakademien på Fredsgatan 12 från den 28 maj till den 30 augusti 2015.

Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Bildtext
Nils Jakob Blommér, Ängsälvor. Foto: Nationalmuseum.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Verksamheten fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset  Stadsteatern i Stockholm. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet, FCB Fältman & Malmén och Grand Hôtel Stockholm. Mer information finns på www.nationalmuseum.se.

Axel Eriksson