Klassisk och nutida musik med elva uruppföranden

 Berwaldhallens nya  säsongsprogram presenteras musik av äldre och samtida tonsättare samt elva uruppföranden. Hösten toppas av Radiokörens 90-årsjubileum i november, som firas med  två stora jubileumskonserter. Imorgon, den 18 augusti, släpper Berwaldhallen biljetterna till höstens konserter.  

– Jag är glad och stolt över att vi kan presentera ett så omväxlande program säger Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen. Tillsammans med våra fina ensembler, Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester, kan publiken upptäcka både äldre och nyskriven musik.

Radiokören är en av världens främsta a cappella körer och firar i år 90 år med flera jubileumskonserter. Den stora jubileumshelgen, den 20-21 november, bjuder på musik av välkända tonsättare såsom Sven-David Sandström, Ingvar Lidholm, Johannes Brahms och Johann Sebastian Bach samt uruppföranden av Staffan Storm, Gundega Smite och Elise Einarsdotter.   

Under säsongen framför Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester totalt elva uruppföranden och sverigepremiärer.  Utöver ovan nämnda tonsättare presenteras nyskrivna verk av  bland andra Victoria Borisova-Ollas, Marie Samuelsson, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Jörg Widmann och Magnus Lindberg.

Med Interplay sätts musiken i nya sammanhang i mötet med vetenskap och konst. I säsongens första Interplay-konsert, den 11 september, spelar Radiosymfonikerna Harrison Birtwistles ”Earth Dances” och Gustav Mahlers ”Das Lied von der Erde” med chefsdirigent Daniel Harding och solisterna Anna Larsson och Michael Schade. Efter konserten talar seismolog Roger Musson under rubriken ”Jordbävning – inte bara katastrof”.

Säsongens barnkonserter innehåller bland annat ”Niklas och Radioapan” och ”Mamma Mu”. Svenska stjärnor fortsätter med fyra konserter där Radiosymfonikerna spelar med bland andra Jill Johnson och Edda Magnason. Årets julkonserter startar med Nils Landgren och vänner. Höstsäsongen avslutas med en Luciakonsert med Nacka musikklasser och en julkonsert med Radiosymfonikerna och Radiokören.

Med anledning av Sveriges Radios 90-årsjubileum  kommer SR Musik, P2, och Berwaldhallen att uppmärksamma Franz Berwald. Några av abonnemangssäsongens favoritkonserter på onsdagar får en extra bonus i form av kammarmusikaliska konserter.  Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder på totalt sex bonuskonserter under säsongen, som uppmärksammar Franz Berwald. (Program meddelas senare på berwaldhallen.se).  Sveriges Radio P2 sänder även fyra dokumentärer om Franz Berwalds liv och musik.

Hela konsertkalendern finns på berwaldhallen.se

Bild:

– Sveriges Radios Symfoniorkester med chefsdirigent Daniel Harding (foto: Arne Hyckenberg)
För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Berwaldhallen är Sveriges Radios och hela Sveriges konserthus och hemvist för Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. All musik som skapas här kan upplevas både direkt på plats och i våra radiosändningar i P2. Som en del av public service ska Berwaldhallen säkerställa att ett levande musikutbud av högsta kvalitet når ut i hela landet, oberoende av politiska och kommersiella intressen.

Axel Eriksson