SUCCÉ – Drygt 8.000 personer besökte Stockholm Folk Festival

Årets festival genomfördes som vanligt, den andra helgen i augusti. För det fjärde året i rad. Över 200 artister och musiker framträdde på sju scener, under ekarna i Hesselby Slotts vackra slottspark. Därtill, alla spelmän, folklagsdansare, knallar, workshops, restauranger och barer. Och under de bästa väderförhållanden man kan tänka sig. 

Stockholm Folk Festivals producent och festivalgeneral heter Hilda Sandgren. Festivalen startades för fyra år sedan på initiativ av Tomas Ledin. Grundprinciperna för festivalen utvecklades då i samråd med folkmusikern Esbjörn Hazelius och producenten Esbjörn Mårtensson. Traditionell folkmusik står i centrum, i kombination med ett internationellt synsätt på begreppet ”folk music”, därav festivalens namn. Anslaget är medvetet brett, inkluderande och generöst. All världens folkmusik ingår, liksom country, blues, jazz, visa, american, singer/songwriter, folkrock och world music med mera.Ledord som möten, öppenhet, kulturel mångfald, generositet, glädje, nyfikenhet, gränsöverskridande, tolerans, gemenskap skapar den moraliska grund som festivalen vilar på.

I år ingick STOCKHOLM FOLK FESTIVAL i en fyradagar lång kultursatsning på Hesselby Slott. Den 6 augusti, EN DAG FÖR ALLA, gratisdagen, administrerad av Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning. Den 7 och 8 augusti, STOCKHOLM FOLK FESTIVAL. Den 9 augusti, TAUBE SPELEN, som har sin egen administration.
Gruppen KOLONIEN var årets festivalband, STOCKHOLM FOLK FESTIVAL BAND, med ytterligare medlemmar ur det skotska bandet RURA. De stod för en fartfylld invigningskonsert tillsammans med LENA WILLEMARK, ALE MÖLLER, ERIC BIBB, MATS ÖBERG, KARIMA NAYT, KRISTIN AMPARO, JONNY SOLING, SYSTER SOL, NINO RAMSBY, RIGMOR GUSTAFSSON, TOMAS LEDIN, EMILIA AMPER, BENGAN JANSON, GABRIEL HERMANSSON.
Några nya inslag i årets festival var:  – SM I SCHOTTIS  – FEMALE SINGER SONGWRITERSCENEN på vilken SUSANNE FELLBRINK samlade ca 25 stycken kvinnliga singersongwriters. – STOCKHOLM FOLK FEEDBACK – en musikalisk workshop där 12 låtskrivare/kompositörer från olika genrer kombinerades i olika kompositionslag som fick arbeta under en dag. Under en öppen konsert fick publik och jury ta del av dagens kreativa arbete. Bakom workshopen stod bla SKAP & STIM.  – Nytt för i år var också JAZZGENREN som bla representerades av RIGMOR GUSTAFSSON.
Att festivalen i år har en jämlik lineup är något som har noterats av både publik och media. Organisationen JÄMSTÄLLD FESTIVAL lyfte fram STOCKHOLM FOLK FESTIVAL i år som ett föredömligt exempel på hur det går att boka jämställt.
Hyllade organisationen FOLKMUSIKER MOT RASISM fanns på plats och ledde bl.a årets ALLSPEL. Något som uppmärksammades av den engelska tidningen THE GUARDIAN som hade en journalist på plats för att följa festivalens arbete och för att göra intervjuer med artister, festivalledning och Folkmusiker mot rasism. http://www.theguardian.com/world/2015/aug/09/sweden-folk-musicians-against-racism-fmr
I media har Stockholm Folk Festival – till vår stora glädje – i år uppmärksammats i större omfattning än tidigare. Vi ser detta som ett uttryck för en nytt och allt mer ökande intresse för allt som STOCKHOLM FOLK FESTIVAL står för.
Tomas Ledin kommenterar årets festival: – Hatten av för årets festival, så lyckat på absolut alla plan. Artistiskt, publikt och ur ett mångfalds perspektiv. En blandad och nyfiken publiken kom även i år och det var verkligen inget fel på stämningen runt de olika scenerna i slottsparken under fredagen. Magiskt helt enkelt, inte minst under invigningskonsertens alla musikaliska möten. Och vädergudarna var med oss igen. Det känns nu som att Hesselby Slott har etablerat sig som en musikalisk arena på riktigt. Mycket glädjande. Nästa år är det femårsjubileum för festivalen. Vi hoppas på en lika lyckad folkfest då, den andra helgen i augusti.
– Nu känns det som om publiken på allvar har börjat hitta hit till denna musikaliska oas som vi bygger upp här på Hesselby Slott, säger Hilda Sandgren i en paus under söndagens efterarbete på festivalplatsen i den vackra slottsparken. – Av allt att döma så var det många återkommande trogna festivalbesökare men även många nya som var här för första gången. Det var otroligt roligt att se att vi lyckades boka jämställt och att det uppmärksammades i så hög grad av både nöjda besökare och av media.
Framtiden ser ljus ut.

www.stockholmfolkfestival.se

PRESSKONTAKT: Christina Glaeser 0739-479851 christina@stockholmfolkfestival.se

HaG