Bergrummet i Stockholm blir nytt leksaksmuseum

scooterDen 2 september 2017 slår portarna upp för Norra Europas största leksakssamling. Bergrummet – Tidö Collection of Toys & Comics är namnet på Stockholms nya museum på Skeppsholmen som baseras på den kända leksakssamlingen från Tidö Slott utanför Västerås. Under sex decennier har samlingen byggts upp, och det är uppskattningsvis 40 000 leksaker som nu flyttar från Tidö till huvudstaden och sätts i ett nytt modernt sammanhang.

Tidö Collection of Toys & Comics är en permanent utställning i Bergrummet på Skeppsholmen. Samlingen spänner över en stor tidsperiod, det finns exempel på leksaker så gamla som 1000 år och andra från idag. Förutom leksaker innefattar utställningen en unik samling serieoriginal från både svenska och utländska konstnärer. Totalt kommer 2500m2 av den historiska torpedverkstaden att inredas.

Tanken med utställningen är att tillgängliggöra den historia som föremålen i samlingen bär på. Stor vikt läggs vid digitalisering och genom tekniken skapas innehåll och visningar anpassade efter olika behov och åldrar. På tisdagar bjuds dessutom tre personer på inträde om de kommer i tre generationer.

–Det här blir en mötesplats för generationer med fokus på besökarupplevelsen. Barn, föräldrar, mor- och farföräldrar ska kunna stå vid samma monter och få olika information som intresserar och engagerar individen, berättar David von Schinkel, initiativtagare till Bergrummet.

 David von Schinkel

David von Schinkel

Arbetet i Bergrummet har pågått sedan januari med ett fyrtiotal kreativa, kunniga experter som med stort engagemang arbetat för att ge leksakerna sin rätta plats på museet.

– Vi är ett stort kreativt team med erfarenheter från bland annat Dramaten, Operan, SVT, Stadsteatern och Kulturhuset. Tillsammans skapar vi en vacker och spännande miljö där leksakerna sätts i sitt historiska sammanhang, säger Caroline Romare, scenograf och ytterst ansvarig för utställningens utformning.

Sveriges främste leksakskännare, Peter Pluntky, har följt samlingen under närmare 50 år och är en garant för innehåll och den höga nivån. Hans kunskap om leksaker och deras historia ligger som grund och inspiration för allt faktainnehåll i museet.

– Vi har mycket att lära av historien för att förklara hur världen ser ut idag. Varje enskild leksak bär sin egen historia – vem tillverkade den, var och varför? Vem lekte med den hur, var och när? Bergrummet blir en efterlängtad mötesarena för leksaksentusiaster från hela världen, säger Peter Plunky.

 Peter Plunky

Peter Plunky

Samlingen i Bergrummet kommer från Tidö Slott utanför Västerås där leksaksmuseet ingivides av Kung Carl XVI Gustaf den 17 juni 1974. Nu, 43 år senare flyttas leksakssamlingen till Stockholm vilket öppnar upp för fler att ta del av ett fantastiskt kulturarv.

BERGRUMMETS ÖPPETTIDER OCH PRISER:

Öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag 10:00 – 17:00, onsdagar 10:00-19:00, fredagar 10:00-16:00. Entré vuxna 140 kronor. Barn 6-18 år, pensionärs- och studentpris är 90 kronor.
Barn 0-5 år fri entré.
På tisdagar är det fri entré för tre personer om man kommer tre generationer tillsammans.

”Du hittar oss i Bergrummets underjordiska tunnlar mitt på Skeppsholmen i Stockholm. Bergrummets atmosfär och inneboende mystik ramar in vår spännande samling av närmare 40 000 leksaker och -serieorginal . Vi tror att varje föremål har en historia att berätta. Med konceptuellt nytänkande, kreativ gestaltningsteknik och historisk kontext i färgstarka fantasieggande miljöer skapar vi förutsättningar för våra besökare att höra deras röster.   I hjärtat av Bergrummet har vi skapat en mötesplats i form av ett torg där man kan sitta ner en stund, ta en fika och samtidigt kika på det lekfulla och nyfikna utbudet i vår museiebutik.”

Välkommen att upptäcka Bergrummet- Tidö Collection of Toys & Comics – en mötesplats för generationer.

Svensksundsvägen 5, Skeppsholmen, Stockholms Län, Sweden www.bergrummet.com | info@bergrummet.com

Axel Eriksson