Sjuttiotalsdisco, filmskurkar och barnkonserter med Radiosymfonikerna i höst


Voldemort ur filmer ”Harry Potter” och discoglitter i Berwaldhallen i höst. Image used by kind permission of Warner Home Video.

Säsongen 2019-20 firar Berwaldhallen 40 år som Sveriges Radios konserthus. Jubileet 40 ÅR AV MUSIK rivstartar med konserten Disco ’79 med artisterna Andreas Lundstedt och Lina Hedlund i discolåtarna som formade sjuttiotalet. Dirigenten Hans Ek skriver nya arrangemang för symfoniorkester av låtar som Disco inferno, That’s the way, I will survive och If I can’t have you. Det blir en helkväll med disco, glitter och glamour.

– Det är femtonde säsongen för serien Svenska stjärnor med Sveriges Radios Symfoniorkester i Berwaldhallen. Så många fantastiska artister har vi samarbetat med – Veronica Maggio, Håkan Hellström, Jerry Williams, Ane Brun, Tommy Körberg – för att bara nämna några. Att både fira 15 – och 40 – det kräver ett ordentligt disco! säger Gerd Björnung, programansvarig för evenemangskonserterna i Berwaldhallen.

Med fyra utsålda och bejublade föreställningar blev förra årets filmhjälteproduktion WE CAN BE HEROES en braksuccé med Orvar Säfström som konferencier. Nu har turen kommit till de listigaste skurkarna, de lömskaste elakingarna och de mest diaboliska makthavarna. I konserten BORN TO BE BAD spelas musik från The Silence of the Lambs (Hannibal Lecter), Die Hard (Hans Gruber), Harry Potter (Voldemort), Bram Stoker’s Dracula (Dracula), Star Wars V – The Empire Strikes Back (Darth Vader) och Misery (Annie Wilkes).

– På vissa håll finns fortfarande en åsikt om att konserter med symfoniorkestrar bara är för människor med en viss utbildning eller en viss årsinkomst, att det är något sällsynt som kräver särskilda ritualer. Allt det är bara skitsnack. Om musiken talar till dig kommer du att gilla den om du bara törs! säger Charles Hazlewood, som leder Sveriges Radios Symfoniorkester i konserten ”Born to be bad”.

Under hösten anordnas också flera barnkonserter. De oerhört populära konserterna med Niklas och Radioapan med Radiosymfonikerna. Den här gången har barnen fått skicka in bildidéer på vad nästa äventyr kan handla om, och resultatet blev föreställningen ”Den försvunna kameleonten”. Även Sing-a-long-konserterna kommer tillbaka, denna gång med Täby musikklasser. Berwaldhallens Luciakonsert ges traditionsenligt av Nacka musikklasser och Linnékvintetten den 8 december.

Konserterna i serien Chamber Unplugged, där musiker ur Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester i mindre ensembler ger lunchkonserter i Radiohusets Studio 2, ges vid fyra tillfällen under hösten.

Datum och medverkande
Tordag 12 september
Fredag 13 september
Disco ’79
12-13 september
Sveriges Radios Symfoniorkester
Hans Ek, dirigent
Andreas Lundstedt
Lina Hedlund

Lördag 21 september kl 12 & 14
Niklas och Radioapan och Den försvunna kameleonten
Sveriges Radios Symfoniorkester
David Björkman dirigent
Niklas Riesbeck konferencier

Lördag 10 november kl 13 & 15
Sing Along med Täby Musikklasser
Körledare Gitte Littwold
Johan Pejler allsångsledare
Musiker från orkestern

Söndag 8 december kl 16 & 18
Luciakonsert med Nacka Musikklasser
Linnékvintetten
Stämningsfull Lucia konsert

Torsdag 12 december kl 19
Fredag 13 december kl 19
Born to be bad
Sveriges Radios Symfoniorkester
Charles Hazelwood, dirigent
Sabina Zweiacker, solist
Orvar Säfström konferencier

Biljetter finns på berwaldhallen.se.
För mer information, kontakta

Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Besök/Visiting address Dag Hammarskjöldsväg 3
berwaldhallen.se

Axel Eriksson