KLÄDER & COUTURE Textilmuseet 11 december 2021-

I utställningen Kläder & Couture berättar Textilmuseet om hur Parismodet under 1900-talet omtolkades till användbara kläder för kvinnor i Sverige. Här presenteras Boråsföretaget Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik AB som precis som många andra i branschen hämtade sin inspiration från modets huvudstad – Paris.

Tillverkning och handel med färdigsydda kläder, så kallad konfektion, utvecklades under 1900-talet till en svensk basnäring. Borås med omnejd blev centrum för konfektionsindustrin i Sverige och kläderna som syddes här såldes över hela landet. Ett av företagen var Bröderna Magnussons, som tillverkade damkläder i en lite högre prisklass, med avancerade skärningar och handsydda detaljer. Alla plagg skapades av företagets direktris Ylva Segh, som regelbundet besökte couturevisningarna i Paris.

Bröderna Magnussons var noga med detaljerna och plaggen visar på stor hantverksskicklighet, trots att de syddes på fabrik. Textilmuseet har därför skapat bildspel med närbilder av plaggens detaljer, samt låtit ta fram mönster av utvalda plagg som omvandlats till 3D-animeringar så att besökare kan förstå plaggens konstruktion. För den som tycker om att sy själv kommer det även att finnas sömnadsmönster att köpa – till exempel på den användbara ”Pop-Around”-klänningen från 1953 som lanserades som ett plagg för både vardag, hemma och fest.

Utställningen Kläder & Couture är formgiven i samarbete med papperskonstnären Bea Szenfeld och innefattar både större och mindre installationer av Szenfeld, inspirerade av utställningens tematik. Utställningen är en del i firandet av Borås 400 år och visas tills vidare.

Axel Eriksson