BEREDSKAPSÅREN PÅ GOTLAND 1939–1945 Gotlands Museum 19 mars – 1 maj 2022

Foto: David Holmert. Ur Holmerts Bildarkiv

Foto: David Holmert. Ur Holmerts Bildarkiv

Utställningen Beredskapsåren på Gotland 1939–1945 visar Gotlandsfotografen David Holmerts unika fotodokumentation av beredskapsåren och flyktingströmmen från öst.

Hösten och vintern 1944 och 1945 flydde cirka 20 000 från krigets Baltikum där massavrättningar, terror och stor hänsynslöshet mot civilbefolkningen utgjorde vardagen. Över 10 000 av dem anlände till Gotland. Hela familjer med småbarn och mor- och farföräldrar, ensamma kvinnor och män, gravida kvinnor och ensamstående mammor som förlorat sina män i kriget, alla försökte få plats i någon båt.

David Holmert var fanjunkare vid I 18 under andra världskriget. Med sin kamera, en sliten Rolleiflex, dokumenterade han mötet med den stora flyktingströmmen. Ett urval av hans fotosamling, som består av gripande ögonblicksbilder med ett stort dokumentärt, värde visas i utställningen.

Efter David Holmerts död tog sonen Bengt Göran Holmert vid och förvaltade sin pappas bildskatt med bland annat en betydelsefull information kring alla fotografier. Utställningen är sammanställd i samarbete med David Holmerts barnbarn.

Gotlands Museum ”vill med denna utställning visa en inblick i en mycket dramatisk gotländsk historia, en historisk tid som Gotland dessutom delar med människor i många andra länder”.

Axel Eriksson