Louise Hävre berör med unika livsvandringar

De tolv lärjungarna och den heliga gralen 90X70cm

De tolv lärjungarna och den heliga gralen 90X70cm

I gammaldags miljön på norra Öland har den Svenska konstnären Louise Hävre sitt säte. Efter att ha gjort succé både nationellt och internationellt med utställningar i 11 länder i stora städer som London, New York, Rom och Milano har Louise spridit sin unika konst världen över. Hon har även skrivit en bok ”Det du inte ser” blivit utnämnd som nummer ett på  SvK, Svenska Konstnärer och är VIP-medlem i Marina Picassos målarsälskap Artistes du Monde. Senaste nytt är att Louise målningar har blivit bokomslag till en bokserie om sju böcker ”Mirakelkur för själen”

Idag är det många som tagit efter Louises unika stil som av internationella gallerister beskrivits som en egen genre där man förflyttar sig mellan mikro- och makrokosmos. Louise beskriver själv att hon målar från hjärtat när hon skapar de gripande målningarna som berör, men bakgrunden är mörk. Efter en tuff barndom kantrad av våld, självmord av föräldrarna och slutligen brodern stod hon själv kvar med penseln i handen. 

  • Jag sökte inte efter konsten, den sökte efter mig. Det känns som ett kall, säger Louise.

En personlig tidskapsel

Det är omöjligt att inte slås av Louise ödmjuka framtoning och varma sätt, med en inställning som snarare är nyfiken än dömande. Och det var just genom ett möte som skapade tankar som senare kom att leda till de begravningsurnor hon idag målar, nedbrytningsbara och av återvunnet material. 

  • Jag var i ett galleri i Danmark när jag såg två urnor i lera, målade med Kalle Anka och Tintin. Min spontana reaktion var ”vad fult”, men sedan insåg jag genast att jag inte kan döma. Kanske hade just de figurerna en speciell betydelse för den familjen?

Tankarna tog hon med sig hem och så småningom realiserades de till återvunna begravningsurnor med en personlig tappning, precis som alla andra målningar. 

En vilja att hjälpa

IMG_4772Genom de trauman Louise upplevt under livets gång har hon också samlat på sig erfarenheter som de flesta saknar. För att ta sig ur de mörka stunderna har målandet haft en stor betydelse – något hon nu vill sprida vidare genom Terapeutisk Art-coach. Konceptet går ut på att unga som har det svårt får komma och måla med Louise vid sin sida. Syftet är att dela med sig av Louises speciella erfarenheter och kunskaper, och genom målandet skapa ett andhål och strategi för bättre mående.   

  • Louise har ett bagage som inte går att läsa sig till, hon vet precis vad svårigheter handlar om, menar maken Tommy följt av Louise tankar:
  • När man tar fram penseln skingras tankarna, det går inte att dela fokuset. Jag har använt det mycket själv till att hela livet och hitta en drivkraft.
Tommy Hävre