EN BIOGRAFI ÖVER GUNNAR EKELÖF

Han var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären, snobben och vägvisaren till underjorden som blev landets mest uppburne poet. I dag är Gunnar Ekelöf (1907–1968) en av få svenska diktare som faktiskt blir läst – som fortsätter att vinna nya läsare med sin trollbindande diktning.

Minnet och rädslan är en biografi som skildrar Gunnar Ekelöfs liv och verk i dess fulla vidd, och som längs vägen skapar en synnerligen läsvärd berättelse. ”Med ett gediget researcharbete, och ett stort antal nya källor och uppgifter, är den fullmatad av insikter om den moderna svenska litteraturhistorien”, skriver förlaget.

Jesper Högström är författare, litteraturkritiker och översättare. Han har tidigare skrivit bland annat Blågult – fotbollslandslaget genom 100 årLusten och ensamheten. En biografi över Hjalmar Söderberg och Jag vill skriva sant. Tora Dahl och poeterna på Parkvägen.

Jesper Högström:
Minnet och rädslan. En biografi över Gunnar Ekelöf
Weyler förlag