Skådespelerskan Anita Björk har gått bort

En av de stora inom svensk teater, skådespelerskan Anita Björk, har avlidit. Hon skulle ha fyllt 90 i vår.

Anita Björk ur pjäsen Köpenhamn på Dramaten år 2000– Det är med sorg vi konstaterar att Dramaten förlorat en av sina främsta skådespelare. Anita Björk gjorde mer än hundra roller och arbetade med viktiga regissörer som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och har därför verkligen präglat den här teaterns arbete. Sen var hon också så nyfiken på och intresserad av sina yngre kolleger. Hon förde en stor tradition vidare in i framtiden, säger Dramatenchefen Marie-Louise Ekman.

Anita Björk kom in på Dramatens elevskola 1942 och fick sitt genombrott mot slutet av fyrtiotalet i Mimi Pollaks uppsättning av Jean Genets Jungfruleken. Sedan dess var hon knuten till Dramaten under ett långt skådespelarliv. Det sista framträdandet var så sent som 2009 i Kärleksbrev, en älskad föreställning som hon spelade många gånger med kollegan Jan-Olov Strandberg.

Hennes samarbete med regissören Alf Sjöberg har satt viktiga avtryck i svensk film- och teaterhistoria. Hon gjorde titelrollen i Sjöbergs filmatisering av Strindbergs Fröken Julie som blev internationellt uppmärksammad och prisbelönt. Hon medverkade också i Sjöbergs banbrytande uppsättningar av Carl Jonas Love Almqvist: Amorina (1951) och Drottningens juvelsmycke (1957).

Andra stora succéer var P O Enquists Tribadernas natt där hon gjorde rollen som Siri von Essen i Per Verner-Carlssons regi. Hon gjorde också en minnesvärd prestation som Selma Lagerlöf i P O Enquists Bildmakarna som regisserades av Ingmar Bergman. En annan betydande insats gjorde hon i Ingmar Bergmans uppsättning av Mishimas Markisinnan de Sade. Dessa föreställningar filmades också för Sveriges Television.

Anita Björk var en person som präglades av stor integritet och värdighet. Hon arbetade intelligent och känsligt med sina roller och präglade dem med sin speciella röstklang och klassiska replikkonst.

Erik Gripenholm, Vik. Pressansvarig Dramaten