Alice Munro är en fröjd att läsa

Alice Munro

Årets nobelpris i litteratur går till den kanadensiska författaren Alice Munro med den korta motiveringen att hon är ”den samtida novellkonstens mästare”. Beskedet gläder Britta Olinder, docent i engelska vid Göteborgs universitet.
– Hon har en otrolig iakttagelseförmåga för vardagens mödor och kvinnors situation, som hon uttrycker skarpt och tydligt. Det är en fröjd att läsa henne, säger Britta Olinder.

Alice Munro har uteslutande publicerat noveller under sin 45 år långa karriär, nu senast Brinnande livet. Och att det är just novellformen som uppmärksammas i och med årets nobelpris betyder väldigt mycket, enligt Britta Olinder.
– Novellen är en oerhört finslipad form av litteratur som är väl värd att komma upp till ytan. Den har förmågan att i en koncentrerad form skildra verkligheten, och i den koncentrationen finns möjligheter till stor dramatik.

Britta Olinder är också glad för att det är just en kanadensisk författare som får årets nobelpris i litteratur.
– I Kanada finns många fina författare, och bland dem är Alice Munro väl värd att läsa, säger hon.

Thomas Melin, Informatör