Arktiska Bildvärldar

24243_b059b635cacfff8f

Etnografiska museet inleder året med temat arktiska bildvärldar. Den 8 februari öppnar utställningen ”Arktiska bildvärldar – väggbonader från Nunavut”, vars färgstarka motiv och mytiska symboler berättar om inuiternas historia och liv idag. Den som vill lära sig mer om människors liv i Arktis kan passa på att se museets nyligen omgjorda basutställning ”Ursprungsfolk i tre klimat”.

Nunavut är lika stort som Västeuropa till ytan, men en av de mest glesbefolkade regionerna i världen. Vävnadernas bildvärldar är kopplade till ett muntligt berättande, av stor betydelse för inuiterna som saknar nedtecknad äldre historia. Ett återkommande motiv är hur gränserna mellan andliga och fysiska världar suddas ut. Irene Avaalaaqiaq är en av de mest kända konstnärerna från Nunavut. Hennes stil är djärv och färgstark, precis som hon själv. Irenes konst har nästan alltid schamanistiskt tema. ”Vid läggdags brukade min mormor brukade berätta historier för mig… Hon berättade att djur brukade förvandla sig till människor. Jag undrade vad jag kunde göra för att överföra dessa berättelser till konst” (fritt översatt ur intervju med Irene Avaalaaqiaq, 2004). Som entusiastisk arktisresenär och konstsamlare kommer Judith Varney Burch att närvara vid utställningens öppning lördagen den 8:e februari och håller ett föredrag om sitt möte med konstnärerna och deras vävnader kl. 14.00 . Utställningen är ett samarbete med Kanadas ambassad som är ordförandeland i Arktiska rådet t o m maj 2015. Arktis ursprungsfolk För den som vill veta mer om historia och kultur i Arktis väntar ett helt rum i utställningen Ursprungsfolk i tre klimat. Här lyfts angelägna teman som den globala klimatförändringen och aktuella kampen för ursprungsfolkens rättigheter. Föremål som snöglasögon och handskar med dubbla tummar berättar om generationers kunskap och kamp för överlevnad. Här finns också konstfärdigt snidade figurer som – liksom de nytillverkade vävnadernas bilder – blandar drag av igenkännbara djur, människor och andar.  På söndagen den 9:e februari tillverkas nya bonader i museets verkstad. Medan den tillfälliga utställningen visas kan alla barn delta i en tävling. Den går ut på att följa ett arktiskt spår och gå på jakt efter sälar, björnar, storlom och andra av de nordliga djur som finns i Arktis och på museet.

Press välkomnas till öppningsdagen. För visning vid annan tidpunkt kontakta Linn Niska på linn.niska@varldskulturmuseerna.se.

ETNOGRAFISKA MUSEET Djurgårdsbrunnsvägen 34 102 52 STOCKHOLM 010-456 12 00 info@etnografiskamuseet.se www.etnografiskamuseet.se

Etnografiska museet är en plats för alla som är intresserade av världen!

Ta med hela familjen på en annorlunda utflykt och upplev konst, kultur och mat i en spännande och inspirerande miljö.

Axel Eriksson