Nya frimärken för fest och firande

Den 8 maj lanserar PostNord årets sommarfrimärken på temat fest och firande. Samtidigt återkommer det populära frimärket med en vajande svensk flagga för vårens och sommarens alla festinbjudningar.

– Sommaren är festernas tid, från studentfirande till kräftskiva. En personlig inbjudan i brevlådan är alltid lika uppskattad, och många passar på att välja ett frimärke som speglar det festliga tillfället, säger Britt-Inger Hahne, PostNords frimärkschef.

Förutom fem helt nydesignade frimärken med festtema återkommer också det populära frimärket med en vajande svensk flagga. Nu på rulle och självhäftande för att vara ännu enklare att använda.

Samtidigt släpps också frimärken som uppmärksammar att Skara stift firar 1000 år genom att avbilda konst i kyrkor under århundradena, samt årets Europafrimärke med tema nationella musikinstrument.

Samtidigt släpps också frimärken som uppmärksammar att Skara stift firar 1000 år genom att avbilda konst i kyrkor under århundradena, samt årets Europafrimärke med tema nationella musikinstrument.

Vid frågor kontakta:

Thorsten Sandberg, telefon 010-4365207 eller e-post thorsten.sandberg@posten.se

Fakta om frimärkena som ges ut den 8 maj:

Det ska vi fira! Frimärkena har formgivits av Veronica Ballart Lilja, tryckts i offset och förpackas i häften med tio självhäftande frimärken i varje. Valören är för inrikes brev och hälsningar.9fa8da78065d204a_800x800ar

Svenska flaggan Frimärket har utformats av Henrik Karlsson efter ett fotografi av Lena Paterson. Tryckning har skett i offset och förpackningen är rulle med 100 självhäftande frimärken i varje. Valören är för inrikes brev och hälsningar.924046b2bcfdfe84_800x800ar

 

Kyrkans konst i 1000 år Frimärkena har utformats av Eva Ede efter fotografier av Lennart Karlsson, Bibi Pålenäs, Jonas Haas, Alexandru Babos, ©Björn Gimstedt/BUS 2013, Holger Ellgaard, Eva Ede, Anders Clausson och från Stifts- och landsbiblioteket i Skara. Gravörer: Lars Sjööblom och Piotr Naszarkowski. Tryckteknik: kombination ståltryck och offset. Förpackning: häfte med 10 frimärken i varje. Valören är för inrikes brev och hälsningar.

Motiven är,

– Den liturgiska handskriften Skaramissalet från 1100-talet och en detalj av en 1100-talsdopfunt från Öttum kyrka (Skara stift, Västergötland). – Ängel från 1600-talspredikstolen i Brahekyrkan på Visingsö (Växjö stift, Småland), och 1700-talsorgeln i Askeryds kyrka (Linköpings stift, Småland). – Medeltida klosterrum från Stockholm (Stockholms stift), och en modern ljusbärare från Torsåkers kyrka, invigd 2001. (Härnösands stift, Ångermanland). – Tornuret från 1878 i Tyska kyrkan i Stockholm (Stockholms stift). – Interiör från S:t Petri kyrka i Klippan (Lunds stift, Skåne) byggd 1964-1966, och kyrkans dopfunt som är en vit mussla från Indiska oceanen.809968ad07bf2d01_800x800ar

8c72759a39096ba7_800x800arEUROPA 2014 – Nyckelharpa Nationella musikinstrument är temat för årets Europa-frimärken, där alla postorganisationer inom PostEurop gör sin variant på samma tema. Här visas nyckelharpan, ett av de typiska instrumenten i svensk folkmusik. Frimärkena har urformats av Gustav Mårtensson, graverats av Lars Sjööblom och tryckts i kombination ståltryck och offset. Förpackningen är block (miniark) med två frimärken i varje. Valören är 14 kr, för utrikes brev och hälsningar.

Axel Eriksson