De ska minnas för guld i VM i Minne i Kina

 

VM i Minne avgörs 11-14 december i Hainan, Kina. Svenska minneslandslaget har aldrig varit starkare och tränar hårt för att inte bara försvara sitt silver utan minnas för guld! Landslaget består av regerande världsmästaren Jonas von Essen, talangfulle Marwin Wallonius och senaste superminnet – Yanjaa Altantuya som gör VM-debut. Tävlande förbundskapten Idriz Zogaj jubilerar och får ses som veteran då han gjorde VM-debut redan 2004.

Hon vill minnas flest namn i världena11177ffcde70d41_800x800ar
Yanjaa Altantuya
är det senaste tillskottet till minneslandslaget. Hon har en exceptionell talang att minnas namn och hennes resultat på 154 namn memorerade på 15 minuter är det näst högsta genom tiderna. I sin VM-debut hoppas hon på guld och världsrekord i denna gren.
Yanjaa har tränat hårt på alla grenar och hoppas på flera pallplatser. Hon är redan i Kina och tack vare sitt goda minne är hennes kinesiska redan så bra att hon kommer kunna tolka för minneslandslaget. Eller ja, för de som behöver, Jonas von Essen är inte så dålig på kinesiska han heller.
”Jag ser verkligen fram emot VM, har längtat hela året och tränat hårt. Hoppas på några individuella medaljer i mina favoritgrenar och vem vet, kanske en pallplacering i den totala tävlingen”, säger en mycket förhoppningsfull Yanjaa Altantuya.

Regerande världsmästaren vill försvara sin titel
Han är regerande världsmästare, bäst i Sverige sedan tre år och nu även världsrekordhållare. Jonas von 99b7ac1b7dd88f88_800x800arEssen är mån om sin titel och tränar hårt inför VM, hela fem timmar om dagen, för att försvara den. En titel som gjort honom till en internationell celebritet inte bara inom minnessporten. Den numera rutinerade minnesatleten ser fram emot att försvara sitt guld och hoppas kunna dra med sig landslaget till ett lagguld.
”Jag har vittring på flera världsrekord och ska ge alla utmanare en match de sent kommer glömma. Åker naturligtvis för att försvara mitt guld men hoppas också att vi som landslag kan få ett guld tillslut”, säger världsmästaren Jons von Essen.
Jonas åker till Kina redan 30:e november för att acklimatisera
sig och resa runt med familjen.

Den dolda talangen
Marwin Wallonius
är yngst i landslaget men har redan hunnit med två VM och en individuell bronsmedalj då han memorerade 360 siffror på fem minuter i VM 2012. Marwin har också tränat hårt och hoppas på flera individuella medaljer förutom att vara en av grundpelarna i landslagets gemensamma strävan för guld.

Tävlande förbundskapten
Idriz Zogaj
tävlade för första gången 2004.

I år gör han comeback för att fira detta jubileum och går in som tävlande förbundskapten. Det blir Idriz 8:e VM och han får ses som veteran i sammanhanget.
”Visst spelar ålder roll i vår sport också, jag är ju nästan dubbelt så gammal som mina lag-kamrater. Men så länge jag fortsätter slå personrekord så är det kul att hålla på. Sedan är det ju inte så många landslag som har en tävlande förbundskapten, det är lite kul i sig”, säger Idriz Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet.
Men mest ser han dock fram emot att hjälpa landslaget till guld. Med två raka silver i VM 2012 och 2013 är det dags nu.
”Ska vi vinna något år så är det i år! Tre riktigt skarpa minnesatleter i yttersta världsklass är varje förbundskaptens dröm. Jag lever i den drömmen och vi ska göra allt vi kan för att komma hem med ett blågult guld”, säger en mycket förväntansfull och glad Idriz Zogaj.

Svenska Minneslandslaget presenteras av…
Svenska Minnesförbundet och landslaget är i år sponsrade av Resultatreklam och Remente. Det är ett välkommet tillskott och främjar Minnesförbundet och landslagets mål att bli bäst i världen. Men också att nå ut med sitt budskap och visa på den praktiska nyttan för företag, skolor och privatpersoner.
”Såsom experter på kreativa och logistikintensiva reklamkampanjer som kräver precision, logik och bra minne så kändes det självklart att stötta detta fantastiska gäng” säger Magnus Erixon VD Resultatreklam.
”Remente är ett mentalt gym på nätet och för oss är det självklart att stötta Svenska Minneslandslaget. Atleterna i Svenska Minneslandslaget hör till de främsta i världen och visar tydligt hur vår hjärna med hjälp av träning kan göra saker vi tidigare inte trodde var möjliga,” säger David Brudö, VD Remente.
Sedan flera år sponsras också Svenska Minnesförbundet av Plyhm Kommunikation med PR och hjälp med presskontakter.

Svenska Minneslandslaget
Jonas von Essen, 23 år Skövde.
Regerande världsmästare och rankad 3:a i världen. Siktar på fler världsrekord och att försvara sitt guld.

Yanjaa Altantuya, 20 år Stockholm.
Rankad 26:a i världen, VM debutant med mål att ta flera individuella medaljer samt slå något världsrekord.

Marwin Wallonius, Stockholm
Rankad 22:a i världen och VM 7:a från 2013. Marwin har siktet på flera individuella medaljer och har tränat för en pallplats i den totala tävlingen.

Idriz Zogaj, Göteborg
Tävlande förbundskapten som mest är med för att fira 10 år av minnesträning på världsnivå. Siktar dock på några personrekord och att hjälpa landslaget till guld.

Hur går ett VM till?
VM i Minne avgörs i 10 grenar över tre dagar. Man tävlar i att minnas namn, kortlekar, historiska datum, siffror, ord, binära tal och abstrakta bilder. Enkelt förklarat kan man säga att grenarna varierar från fem minuter, sprint varianter, till rena maratongrenar som innefattar memorering i 30 och även 60 minuter. Man får ungefär den dubbla tiden att skriva ner svaret och allt ska vara rätt och på rätt plats. Avdrag ges för fel. De flesta grenar har ett upplägg så att exempelvis varje kortlek räknas som en enhet. Två fel i en kortlek ger noll poäng. Siffrorna är uppdelade 40 i varje rad och varje rad räknas individuellt.

De två sista grenarna skiljer sig och de är också de tuffaste. Den näst sista grenen är talade siffror och går till så att man hör siffror som läses upp med en sekunds mellanrum. Sedan ska man skriva ner så många av dem som möjligt och får inte ha några fel. Vid första felet slutar man räkna. Världsrekordet är hela 380 st och innehas sv Jonas von Esssen. Han lyssnade alltså på siffror i sex minuter och 20 sekunder!

I den sista grenen skall man minnas en kortlek så fort som möjligt. Sedan ska man sortera en annan kortlek i samma ordning som denna och man har max fem minuter på sig att lyckas med detta. Är båda kortlekarna i samma ordning får man tiden klockan stannade på. Världsrekordhållaren i denna gren och Jonas främste utmanare till VM titeln är Simon Reinhard. Hans världsrekord är på smått otroliga 21.19 sekunder.

De två sista grenarna kommer troligtvis avgöra VM och med en världsrekordhållare i vardera grenen närvarande kommer det vara en rafflande spänning in i det sista!

Vem som minns mest i världen står klart 13:e december kl 18.00 lokal tid.

Viktig information till media!
Jonas von Essen flyger till Hainan redan 30:e november. Hans flyg lyfter från Arlanda kl 18.20 och han är tillbaka på svensk mark, Arlanda, tisdag den 16:e december kl 16:30.
Yanjaa Altantuya är redan i Kina och är åter i Sverige runt den 27:e december.
Idriz Zogaj och Marwin Wallonius finns tillgängliga fram till 6:e december då de gemensamt flyger till VM. Marwin flyger hem 14:e december medan Idriz stannar för privat träning och uppdrag till den 26:e december.

Vi kommer att blogga från VM på följande sida:
http://zogaj.se/blogg/

Axel Eriksson

Om oss

Svenska Minnesförbundet bildades 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, som SM, och genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner är ”att träna minnet ska vara en folksport” samt ”att mental träning ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.Svenska Minnesförbundet följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.

Kontakt

 • Idriz Zogaj
  ordförande, Svenska Minnesförbundet
  +46 734 32 00 10
  http://www.minnesforbundet.se/

  Sverige minns bäst i världen

  Bragden är ett faktum. Sverige har världens bästa minne. Svenska Minneslandslaget höll hela vägen och kammade hem lagguldet efter att ha tagit silver 2012 och 2013. Jonas von Essen vann individuellt guld och totalt blev det tio medaljer till landslaget, varav hela åtta stycken GULD! Marwin Wallonius blev 4:a medan Yanjaa Altantuya placerade sig på 9:e plats tack vara seger i grenen ansikten och namn – ett poäng från världsrekordet. ”Det här är en seger utan dess like,” kommenterar den a60c8cca47578964_800x800aröverlycklige förbundskaptenen Idriz Zogaj.