Mats Ek årets hedersporträtt

imagesLördag den 15 november avtäcks 2014 års hedersporträtt på Gripsholms slott. I år är det koreografen och regissören Mats Ek som har blivit porträtterad av fotografen Lesley Leslie-Spinks.. Mats Ek har blivit uppmärksammad för sina nytolkningar av balettklassiker och senast med succén Julia och Romeo. rhcr1suxan4chdg1pgqo

Årets hedersmodell är en världsberömd svensk koreograf och regissör, Mats Ek (född 1945). Han växte upp i en konstnärsfamilj med två föräldrar som bägge var välkända kulturpersonligheter inom teater och dans. Därför har Mats Ek inte oväntat pendlat mellan teaterns och dansens värld. Mest uppmärksammad har han blivit som koreograf. Cullbergbaletten och Mats Ek är i dag affischnamn över hela världen. Hans omtolkningar av klassiker som Giselle, Svansjön eller Törnrosa sätts ständigt upp på de internationella dansscenerna. Senast har Mats Ek skapat ett mästerverk i baletten Julia och Romeo (2013), som redan hunnit bli en klassiker.

Mats Ek har byggt vidare på traditionen från modern Birgit Cullberg, där klassisk balett blandas med modernistisk uttrycksfullhet.. Han har utvecklat ett alfabet av rörelser med ett alldeles eget, omisskännligt signum såsom den raka handen som förlänger dansarens arm eller de sällsamt vinklade fötterna. Mats Ek är genom sin mångsidiga bakgrund gränsöverskridande och använder gärna inslag av talteater. Omvänt har han som regissör koreograferat teater. Mats Eks koreografier hämtar näring ur den vardagliga verkligheten, men förvandlar den med en stor portion humor eller korsar den med högstämda, närmast sagobetonade ämnen. Han målar med starka färger, ofta i bilder och därför har också scenografin spelat stor roll. Särskilt lyckosamt var samarbetet med konstnären Marie-Louise Ekman. I deras gemensamma nyläsning av flera klassiker framträder tydligt det sköra i människans villkor, kärlek och längtan. Hans danskonst har med åren alltmer betonat lätthet, teknisk styrka och perfektion. All ornamentik försvinner till förmån för en enkelhet. Mats Eks underlag är väl utarbetade utan att för den skull ha en definitiv form eller ett slut.

Lesley Leslie-Spinks (född 1946) är en av Sveriges mest kända scenkonstfotografer. Hon är född och uppvuxen i Kanada, men kom till Europa redan 1968 i sällskap med sin dåvarande make, dansaren Jeremy Leslie-Spinks. Hon började fotografera dans och skulle tidigt utveckla en särskild förmåga att fånga det rätta ögonblicket. Lesley Leslie-Spinks har sedan 1976 följt Mats Ek och Cullbergbaletten, men har också arbetat som scenfotograf åt bl.a. Stockholms Stadsteater. Arbetet med kameran har för Lesley Leslie-Spinks varit ett sätt att utforska och förstå världen såsom den kan uppfattas genom dansen. Hon har samtidigt blivit en del av en tradition med början i svenskt 1950-tal, som lyft scenfotografin från dokumentation till en egen konstform i nivå med det yppersta inom bildkonst. En storslagen sammanfattning av både hennes eget och Mats Eks verk återfinns i den praktfulla volymen Mats Ek, utgiven 2011 i samarbete med Margareta Sörenson, dans- och teaterkritikern i Expressen. Denna rikt illustrerade bok innehåller en provkarta inte bara på Mats Eks olika sceniska verk utan även på Lesley Leslie-Spinks enastående arbete som scenfotograf.

Porträttör i konventionell mening har Lesley Leslie-Spinks aldrig varit även om hon som scenfotograf dokumenterat olika mänskliga karaktärer. Som alla fotografer har hon försökt fånga ögonblicket och i porträttet av Mats Ek tycks mötet mellan henne och modellen stämma. Mästerkoreografen har själfull och meditativ blick. Det har blivit ett visionärt konstnärsporträtt. I pupillen anar vi inte bara ett fönster utan själva fotografen. Ett porträtt av två konstnärer som nära följt varandra i nästan 40 år.

Pressbevakning
Porträttet avtäcks vid Gripsholmsföreningens årsmöte som startar kl 10:30 lördagen 15 november på Gripsholms slott. Både Mats Ek och Lesley Leslie-Spinks närvarar vid avtäckningen och deltar sedan i ett panelsamtal under ledning av kulturskribenten Margareta Sörenson, Expressen. Föranmälan för press till Timmy Cox, 1:e slottsuppsyningsman Gripsholms slott, Kungliga Hovstaterna, timmy.cox@royalcourt.se eller 08-402 85 70.

Presskontakt
Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum
hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 0767-23 46 32

Bildtext
© Lesley Leslie-Spinks, Mats Ek, koreograf och regissör.

 

Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri, grundades år 1822 och förvaltas av Nationalmuseum. Porträttsamlingen utökas varje år med ett antal verk varav ett Hedersporträtt – föreställande någon välförtjänt svensk kvinna eller man – donerat av Gripsholmsföreningen. 

Axel Eriksson