BRUNO MATHSSON-PRISET 2015: Claesson Koivisto Rune

Claesson Koivisto Rune

28.11.15 – 24.01.16d1595b93-f18e-42ab-8cf4-bbeae774b540

Bruno Mathsson-priset 2015 tilldelades de tre arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Bruno Mathsson-priset är ett av de stora designprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor. Claesson Koivisto Rune debuterade 1994 med examensarbetet Villa Wabi och har under en lång följd av år varit ett kraftfält i svensk, internationellt uppmärksammad arkitektur och formgivning.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune inledde sitt samarbete redan första dagen på Konstfack. Med sitt examensarbete betonade de kopplingen mellan arkitektur, rumsgestaltning och formgivning av föremål. Sedan dess har de finslipat sin designfilosofi genom att skala ner till kärnan och utveckla sambanden mellan funktion och estetik. En finslipning som även har tillfört dimensioner av humor. Claesson Koivisto Rune har med sina omfattande internationella uppdrag haft en betydelsefull roll för att öka intresset i världen för samtida svensk design.

Bland uppdragsgivare i Skåne finns t ex Wästberg och David design i Helsingborg, Märta Måås-Fjetterström i Båstad och Skandiform i Vinslöv.

Utställningen är producerad av Vandalorum i samarbete med Claesson Koivisto Rune.
Pressbilder finns på Mynewsdesk »

Mårten Claesson finns på plats kl 14-15 fredag den 27 november.
Vernissage samma dag klockan 17-19. Välkommen!

Form/Design Center
Lilla Torg 9, Malmö
Tel. +46 40-664 51 50
www.formdesigncenter.com

Axel Eriksson