Opera av Vivaldi spelas för första gången i Sverige

pdgk7njs6rpljxl8msd8Nästa sommars stora operasatsning på Drottningholms Slottsteater är Il Giustino av Vivaldi. Operan komponerades för nästan 300 år sedan och kommer nu för första gången att spelas i Sverige. Dirigent och regissör är George Petrou, en av världens främsta barockspecialister. Premiär är det den 6 augusti och biljetterna släpps i mars.

Il Giustino på Drottningholmsteatern kommer att bli en fest för öra och öga. Operan innehåller storartad barockmusik och iscensättningen kommer att använda det historiska teatermaskineriet och kulisserna med ursprungliga motiv från 1700-talet.

– Det här är en opera med helt otroligt vacker musik, och med George Petrou som regissör och dirigent kommer det att bli en riktig barockfest där vår unika scen får spela en av huvudrollerna. Publiken kommer att få en exceptionell upplevelse nästa sommar, säger Anna Karinsdotter, teaterchef på Drottningholmsteatern.

George Petrou är dirigent och räknas som en av världens främsta specialister på barockmusik. På Drottningholmsteatern tar han sig också an regiuppdraget.

Il Giustino komponerades ursprungligen för karnevalen i Rom 1724. Antonio Vivaldi står för musiken och Nicolò Beregan har skrivit librettot. Även om operan är relativt okänd för det stora flertalet så kommer publiken att känna igen sig. Här återfinns nämligen delar av välkända De fyra årstiderna.

Drottningholmsteatern byggdes 1766 och är världens enda teater där scenmaskineri är i original och fortfarande används. Teatern är utsedd till världsarv enligt Unesco.

Il Giustino görs med stöd av Drottningholmsteaterns Vänner ur Stiftelsen Henrik Nordmarks fond.

Axel Eriksson