RUTHS GARDEROB – EN MODEHISTORIA

När Ingela Bendts mamma Ruth dog efterlämnade hon en unik garderob som dottern tog över. Det är både en tyngd och en skatt, detta arv av mode- och kvinnohistoria.

Ruth var borgmästarinna i småstaden Mjölby. Hon var oerhört modeintresserad, lät sy upp hos sömmerskor och sydde själv, och hon sparade allt. I samlingen finns alla sorters klänningar och accessoarer från större delen av 1900-talet, samt fotoalbum och modetidningar med det senaste från Paris där Ruth markerat en krage med ”snyggt” eller ett klänningssnitt med ”underbart!”.

Boken Ruths garderob följer henne genom sex decennier, i text och bild, hur hon åldras med sin garderob, hur hon går från att vara i takt med modet till att förfasa sig över dotterns korta kjolar och hippieklädsel. Ur mönster, sömmar och snitt tecknas ett helt kvinnoliv.

Det här är en bok om Ruths garderob från 1924 till 1979, men också ett porträtt av en svensk borgerlig kvinna, hennes liv och tid i en landsortsstad, om relationen mellan mor och barn, om minnet av en förälder och en dotters frigörelse och försoning. Vintagekunniga Minna Mattsson kommenterar varje decennium. Hon fördjupar och avläser tendenser i modet, berättar om tidstypiska siluetter, detaljer och material.

Ingela Bendt är författare och journalist som också fotograferar. Hon har skrivit boken Ett hem för själen. Ellen Keys Strand liksom böcker om kvinnohistoria, livsfrågor och trädgård,

Ingela Bendt:
Ruths garderob. En modehistoria
Norstedts
Utkom 2022