LANDINS CYKELVERKSTAD Järnvägsmuseet i Kristianstad 18 juni –28 augusti 2022

Foto: Järnvägsmuseet

Nu har motorcyklar av veteranklass rullat in på utställningen Landins cykelverkstadJärnvägsmuseet i Kristianstad. Kom och titta på en Husqvarna från 1933, en 1950-talshoj från uppländska Nymanbolagen och flera andra motorcyklar från förr.

Generationer av Kristianstadsbor har fått sina cyklar, mopeder och motorcyklar reparerade på Landins cykelverkstad – från det tidiga 1900-talet fram till slutet av 1960-talet. På Järnvägsmuseet har verkstaden återuppstått som utställning. Nu för tredje året i rad.

Här ser man dåtidens cyklar, med och utan påhängsmotorer, och mängder av olika sadlar, nav, ekrar, nipplar och hjul. För att inte tala om kedjeskydd med cykelns namn i genomskuren plåt och ikoniska cykelemblem. Bland cyklarna finns Landins eget märke Express, men även klassiker som King och Rex.

Inredningen från verkstaden är också på plats, som om cykelreparatören vore tillfälligt ute på ett ärende – och har lämnat sin kaffekopp. Här möter besökarna också bildkonst och skulpturer som består av moped- och motorcykeldelar, skapade av konstnären Lasse Carlsson (Fun Art).

Axel Eriksson