MATHILDA – HISTORIEN OM INDISKAS GRUNDARE

En het sommardag kom den svenska missionären Mathilda Hamilton (1864–1935) till en liten isolerad by i Indien. Det blev en vistelse som kom att förändra hela hennes liv. Inspirerad av de vackra indiska hantverken reste hon så småningom tillbaka till Sverige och startar butiken Indiska Utställningen i Stockholm 1901, grunden till det som blev butikskedjan Indiska.

Hennes orientaliska butik blev en stor framgång och gjorde Hamilton förmögen och välkänd. Allt detta i en tid när kvinnor inte ens hade rösträtt. Men hennes liv var också fyllt av lidanden. Under sina resor drabbades hon av allvarliga sjukdomar, hon utsattes för hänsynslösa svek, blev tvångsintagen på Beckomberga sjukhus och förlorade allt.

Mathilda – historien om Indiskas grundare är en biografi om en färgstark person som levde ett makalöst liv. En berättelse som helt skulle ha fallit i glömska om det inte vore för ett efterlämnat fotoalbum. Bildmaterialet i det sträcker sig från senare delen av 1800-talet fram till 1930-talet och är nästan det enda som finns bevarat från Mathilda Strömberg Hamilton.

Sara Sjöström är etnolog och journalist. Hon arbetar som skrivhandledare på Högskolan i Skövde.

Sara Sjöström:
Mathilda – historien om Indiskas grundare
Förlaget Näringslivshistoria
Utkom 2022