Lin för livet!- Den 1 juni öppnar utställningen Lin för livet på Torsby Finnskogscentrum.

– Linnekläder är extra aktuellt just nu. Inte bara för att det är modernt utan framför allt för att det är hållbart. Intresset för lin växer, det är vackert, slitstarkt och går att odla i Sverige. Det är en historisk textil som kommer att följa med in i framtiden, säger Karin Åberg Waern, utställningschef Värmlands Museum.

Lin för livet är en disktrasa som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är en skjorta som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet i sängen, duken på födelsedagskalaset, det återanvändbara kaffefiltret och golvet du går på.

– Lin är en fiber som vi kan odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt, säger Karin Åberg Waern.

Utställningen Lin för livet är framtagen av landets hemslöjdskonsulenter och utvecklare med textil specialkompetens. Den visar linets många möjligheter och användningsområden. I utställningen, som visas på Torsby Finnskogscentrum 1 juni till 18 augusti 2024, finns lin samlat från hela Sverige, som ger en inblick i det lin som finns i livet, för livet.

Torsby Finnskogsentrum


Värmlands Museum är ett av Sveriges mest välbesökta länsmuseer med mer än 200 000 besökare per år. Vi vill visa och förmedla kulturhistoria och konst som ger nya upplevelser och insikter om vad det är att vara människa – belysa samtidsfrågor, väcka nyfikenhet och ge ett vidgat perspektiv på samhällsutvecklingen. Värmlands Museum är en öppen arena för reflektion, kunskap, möten och samtal, dit alla kan komma för att bli inspirerade. Vi strävar efter delaktighet och vill beröra alla länsinvånare genom en bred verksamhet i hela länet, bl a genom våra fyra filialer.

Axel Eriksson