Ny filmfond till Bendjellouls minne

Regissören Malik Bendjelloul gick från att filma med en mobiltelefon till att vinna en Oscar för sin film Searching for Sugar Man. För drygt ett år sedan tog han sitt liv. Nu startar brodern en minnesfond tillsammans med flera internationella dokumentärfilmsproducenter.

 

Stiftelsen Malik Bendjellouls minne inrättas den 14 september, på Malik Bendjellouls födelsedag. Den har ett litet startkapital och kommer nu att vända sig till privata finansiärer och allmänheten genom så kallad crowdfunding. Ordförande för styrelsen blir Malcolm Dixelius, dokumentärfilmare och producent med lång erfarenhet av internationella projekt.db7d1194-7a18-4bcd-ae42-a0a65da2e3e4

– Det är bland annat tack vare Malik som svensk dokumentärfilm har blivit så internationellt uppmärksammad. Men det är fortfarande lika svårt att finansiera ett projekt som Searching for Sugar Man bara med de resurser som erbjuds i Sverige. Vi vill försöka skapa en bro ut i världen för att hjälpa filmare med fantastiska idéer att förverkliga sina projekt, säger Malcolm Dixelius.

Det som skiljer Malik-fonden från andra fonder är att den är öppen även för oetablerade filmare och att stipendiaterna ska väljas av en internationell jury av yrkesverksamma filmare och producenter. Juryn ska premiera projekt som följer Malik Bendjellouls exempel av ”kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda”.

– Malik är död och jag vill ju inte att han ska vara det. Genom stiftelsen och fonden hålls hans minne vid liv och det blir ett sätt för honom att leva vidare genom andra filmares verk, säger brodern Johar Bendjelloul.337ba599-1c1f-410d-8913-465812383617

Välkommen till lansering 14 september

Stiftelsen inbjuder media att vara med under presentationen och lanseringen som äger rum den 14 september kl.16.00 på biograf Victoria i Stockholm. Efter presentationen blir det en kort presskonferens och därefter ges möjlighet till enskilda intervjuer med stiftelsens grundare. Senare visas filmen Searching for Sugar Man.

Axel Eriksson