Nationalmuseum öppnar igen den 13 oktober

Nationalmuseum/Bruno Ehrs

Nationalmuseum/Bruno Ehrs

– Nationalmuseum har en oerhört viktig roll i de nordiska länderna och i hela Europa. När museet skapades 1792 var det ett av de första initiativen i Europa och man visade vägen genom att skapa ett museum enligt tidens ledande upplysningsideal. Det vill vi fortsätta att göra genom att visa vägen, utmana med det nyaste och prata om konstens historia utifrån vår tids synvinkel, säger Susanna Pettersson, överintendent Nationalmuseum.

Under invigningshelgen är det fritt inträde till hela museet både lördag och söndag, även till de tillfälliga utställningarna John Singer Sargent och Design Stories. Ingen förbokning utan alla är välkomna in via kösystem. Dessutom är det extra generösa öppettider, på lördagen är det öppet kl 11-21 och på söndagen kl 11-19.

Program lördag 13 oktober
Klockan 11.00
Invigning på kajen utanför museet med scen på trappan upp till museet.
Invigningstal av överintendent Susanna Pettersson, invigning med bandklippning av HM Konungen i närvaro av HM Drottningen, HKH Kronprinsessan och HKH Prins Daniel.
Musik och artistframträdanden av Tensta Gospel Choir, KITOK, Frida Hyvönen och Sofia Karlsson.
Beridna högvakten närvarar med kunglig fanfar av Livgardets Dragonmusikkår då invigningsbandet klippts.

Klockan 11.30 beräknas första publika insläppet till Nationalmuseum ske. Museet är sedan öppet till klockan 21.

Nationalmuseum är Sveriges största konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden genomgår en renovering och öppnar igen den 13 oktober 2018. Nationalmuseum samarbetar med Svenska Dagbladet och Grand Hôtel Stockholm.

Axel Eriksson