HEDVIG ELISABET CHARLOTTA OCH DEN GUSTAVIANSKA TIDEN

Hedvig Elisabet Charlotta kom till Sverige som femtonåring för att gifta sig med Gustav III:s bror, hertig Karl. Hon var vacker, humoristisk och begåvad, och var som skapt för att befinna sig i centrum av det lysande hovlivet. Kungen talade gärna förtroligt med Charlotta som inte var rädd för att säga sin mening. Visst kunde han ibland bli förargad på sin frispråkiga svägerska, men han uppskattade henne och sa att den livliga Charlotta skulle ha passat honom bättre som hustru än den stela drottningen Sofia Magdalena.

Men så kom den franska revolutionens vindar även till Sverige. Gustav III mördades och Charlottas nära vän Axel von Fersen slogs ihjäl av en ilsken folkhop mitt framför soldater som valde att inte ingripa. Vem skulle falla offer nästa gång?

Hedvig Elisabet Charlotta slutade sina dagar 1818 som drottning av både Sverige och Norge. Under hela denna tid skrev hon ned var hon såg, hörde och upplevde i en hemlig dagbok som när den gömdes undan kom att omfatta över 7 000 tättskrivna sidor inifrån maktens korridorer. Det materialet ligger till grund för boken Det låg ett skimmer över Gustavs dagar …, som ger en fascinerande inblick i det gustavianska hovlivet.

Margareta Beckman är expert på fransk historia. Hon är verksam som styrelseledamot för Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och som ledamot av den svenska avdelningen av Commission Internationale d’Histoire Militaire. Hon har utkommit med flera böcker, bland andra Jean-Baptiste Bernadotte. Från revolutionssoldat till svensk kronprins, Axel von Fersen och drottning Marie-AntoinetteNär Sveriges generalkonsul räddade Paris. En biografi över Raoul Nordling och I skuggan av giljotinen. Svenskarna i franska revolutionen.

Margareta Beckman:
Det låg ett skimmer över Gustavs dagar … Hedvig Elisabet Charlotta och den gustavianska tiden
Lind & Co
Utkom 2021