HÖVDINGAHALLEN I UPPÅKRA UNDERSÖKS

Skiss på hur hövdingahallen och kulthuset i Uppåkra kan ha sett ut. Foto: Lunds universitet

Skiss på hur hövdingahallen och kulthuset i Uppåkra kan ha sett ut. Foto: Lunds universitet

Strax utanför Lund döljer sig under marken resterna av en världsunik järnåldersbosättning, Uppåkra. Hittills har bara en bråkdel av området har undersökts, men tack vare mångmiljondonationer grävs det nu i hövdingahallen – Uppåkras maktcentrum.

I mer än tusen år var Uppåkra ett maktcentrum i Skandinavien, till ytan lika stort som Gamla stan i Stockholm. Under 2000-talet grävde arkeologer från Lunds universitet bland annat ut ett tempelliknande kulthus, etablerat under romersk järnålder.

Nu ska forskare ägna sig åt byggnaden intill – ett 40 meter långt residenshus beläget på högsta höjden, med utsikt över den skånska slätten.

Utöver föremål såsom silvermynt, glasskärvor, glaspärlor, smycken, kökskärl och vapen ska för första gången också jorden analyseras närmare. Tack vare nya vetenskapliga metoder kan forskarna få tillgång till berättelser om såväl pandemier som livsöden via bakterier, virus och DNA från djur och människor.

Axel Eriksson