Spritmuseum 17 november 2022 – 30 oktober 2023

Från ett femtiotal till drygt femhundra ölproducenter på bara tio år! Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare, men hur började vår resa och hur ser det ut i dag?

Utställningen Öl bjuder på svensk ölhistoria tillsammans med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som socialt kitt bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015–2016 har utvecklingen varit i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n samsas numera med stilar som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

Utställningen gör också nedslag i svensk ölhistoria. ”Visste du att öl historiskt var en riktig livräddare och att en daglig ölranson på 4-5 liter inte var ovanligt under medeltiden? Och att öl under 1900-talet kom att bli en av de hetaste debattämnena i Sveriges Riksdag? I utställningen lyfter vi också fram ölets stora betydelse som socialt kitt”, skriver Spritmuseum.

Axel Eriksson