ORREFORS 1898–1930

Bacchuståget, Maskeradbalen, Fyrverkeriskålen och Bollspelande flickor är bara några exempel på det graverade konstglaset som har sitt ursprung i Orrefors. Glas som med tiden kom att utgöra själva sinnebilden av 1900-talets kanske största svenska stilepok – Swedish Grace. I dag är föremålen eftertraktade samlarobjekt och konstnärerna och glasblåsarna hyllas för sin kreativitet och yrkesskicklighet.

Det nya glaset från Orrefors präglades av en djärvhet av sällan skådat slag, med ett formspråk som var både nyskapande och traditionellt. Som ett resultat av experimentlusta och gediget hantverk såg såväl de exklusiva graalglasen som den vackrare vardagsvaran dagens ljus.

Men hur kom det sig egentligen att ett litet bortglömt bruk i de småländska skogarna på bara några år utvecklades till en av världens mest framstående konstindustrier? I boken Orrefors 1898–1930 berättar Henrik Sandberg om brukets framgångssaga och hur det kom sig att industrimän, konstnärer och glasarbetare förenades i en vision: ”Låt oss göra något vackert”.

Henrik Sandberg arbetar med förnybar energi som företagsledare. Han fångades av glaset redan under uppväxtens sommarlov hos släkten i östra Smålands glasbruksbygder.

Henrik Sandberg:
Orrefors 1898–1930. ”Låt oss göra något vackert”
Historiska Media
Utkom 2023

Axel Eriksson