TRUE CRIME Spritmuseum 24/11 2023 – 24/11 2024.

Utställningen True Crime berättar om Sverige på 1920- och 1930-talet. Det var en period då lönnbränning, smuggling och langning av sprit sågs som ett av de största samhällsproblemen. Genomgripande restriktioner från statens sida gjorde det svårare att komma över det samhällshotande brännvinet, men öppnade samtidigt upp för en illegal marknad där svartspriten sköljde in över landet. För ju fler restriktioner, desto mer laddad och åtråvärd blev spriten.

Vi rör oss genom mörka hamnar och smala gränder, skumma läkarmottagningar, sjaskiga syltor och illegala nattklubbar, där vi möter våghalsiga smugglare, förslagna langare, listiga lönnbrännare, korrupta läkare och trixiga festarrangörer.

True Crime lyfter fram olika brottsfall och brottslingar, som till exempel lönnbrännaren “Storkevan” vars dundercentral exploderade på Stora Nygatan i Stockholm, hästhandlaren Ivar Severin Jansson som langade sprit ur magplunta med kran på Norrlandsgatan och storsmugglaren Karl Georg Malmberg som installerade en dimmaskin på sitt fartyg för att med dimridåer villa bort tullen.

Utställningen är producerad i samarbete med illustratören och författaren Jakob Nilsson, bland annat aktuell med serieboken Revolver-Harry, och scenografen Lehna Edwall.

Axel Eriksson