PREMIÄR FÖR STOCKHOLM BLOODBATH

I dag (2024-01-19)  är det biopremiär för filmen Stockholm Bloodbath. Mikael Håfström har regisserat och i rollistan återfinns Alba August, Sophie Cookson, Claes Bang (Kristian II), Adam Pålsson (Sten Sture), Emily Beecham (Kristina Gyllenstierna) och Jakob Oftebro (Gustaf Trolle). Filmen har produceras av Viaplay Studios i samarbete med Nordisk Film.

– Att få gestalta en av Nordens mest dramatiska historiska händelser med denna fantastiska ensemble är ett av mitt livs mest spännande projekt. Det här är en kvinnodriven hämndhistoria – en edgy, mörkt humoristisk, djärv och djupt mänsklig berättelse som är lika relevant nu som för 500 år sedan, säger regissören Mikael Håfström.

Producenten Helena Danielsson berättar att ämnesvalet kändes givet:

– Jag har alltid varit fascinerad av historia och det är ju en av de mest intressanta perioderna i vårt land, med stora konsekvenser. Efter Stockholms blodbad följer slutet på katolicismen i Sverige och vi får en ny kungaätt. Vägen till svensk stormaktstid börjar stakas ut.

Stockholm Bloodbath bygger på de historiska händelserna och de flesta rollfigurerna har funnits i verkligheten, men det är i första hand är det en actionfilm skapad för bioduken. I sin marknadsföring skriver filmbolaget att ”förvånande mycket faktiskt hänt på riktigt ”och Mikael Håfström tycker att kombinationen av anakronism och verklighetsunderlag ger filmens personlighet.

– Biopubliken i dag förväntar sig underhållande filmer med roliga, färgstarka karaktärer. Det får de i Stockholm Bloodbath, samtidigt som det blir en fängslande inblick i Sveriges historia, kommenterar Håfström.

Filmen får mestadels medelbetyg i recensionerna. Dagens Nyheters recensent Fredrik Sahlin skriver: ”Om man kastar bort historieböckerna kan man ha riktigt roligt åt ’Stockholm bloodbath’. Det Tarantinoinspirerade kostymdramat förvandlar massavrättningen i Gamla stan 1520 till ett smaskigt, brutalt och anakronistiskt äventyr.” Enligt Emma Gray Munthe i Aftonbladet är filmen ”kul, konstig och befriande knäpp”.

Kulturnytts Jenny Teleman tyckte också att filmen var ”knäpp – men kul”. Hon varnade dock för att filmen kan få ”de rent historieintresserade att skrika rakt ut”. ”Elaka danskar i Tarantino-skrud” är rubriken i Svenska Dagbladet där Anna Hellsten skriver att Stockholm Bloodbath ”skildrar den dansk-svenska halshuggningsorgien 1520 med en moderniserad twist. Filmen är varken en triumf eller misslyckande”.

Se även Biopremiär för Stockholms blodbad i januari 2024 (2023-05-16)

Axel Eriksson