Jag heter Ditte Norström…

Jag heter Ditte Norström och bor i Ystad där jag också har min atelje.

Ditte Norström

På 70-talet gick jag en yrkesutbildning i vävning, byggde på med bildvävnadskurser samt kurs i formgivning. De första 5 åren efter utbildningen vävde jag mattor i trasor, försäljningen gick bra. Det var i början av 1980-talet som många tog bort sina heltäckningsmattor och ville ha trasmattor på sina slipade trägolv. Med tiden tyckte jag det blev aningen enformigt, så jag jag vävde in motiv i mattorna, vilket innebar att besökarna köpte mattorna för att hänga på vägg istället. Efterhand minskade jag ner på storleken och vävde med tunnare trasor, samt blandade in garn. De senaste 20 åren väver jag endast bildvävnader.
I vävstolen görs allt vågrätt i vävnaden med olika tekniker, motiven broderas med lin och ullgarn och en särskild tapetserarnål används.
Naturen på Österlen är min inspirationskälla. Jag kör ofta mellan Ystad och Simrishamn under höst och vinter, då har naturen de färger jag helst arbetar med. Foton och enkla skisser av detta karga landskap när träden fällt sina löv tar jag med hem till ataljen. Pilträdet är mitt favoritträd.

2009 ställde jag ut mina konstvävnader på ett galleri i Maryland USA. En av besökarna var en kvinna som var född och uppvuxen på Österlen, men ej besökt sitt forna hemland på över 40 år. Hon utbrast framför en av mina vävnader, pilar på en åker i svart och vitt, -Det är ju hemma! Precis så mindes hon utsikten från sitt barndomshem. Nu hänger vävnaden i hennes hem i Washington. De skånska pilevallarna består år efter år och är för mig alltid fascinerade.

Jag har deltagit i många separat-, samlings- och även jurybedömda utställningar de senaste 25 åren.

Ditte Norström, Textilkonstnär