Klockan 13 idag

TOMAS TRANSTRÖMERKlockan 13 idag kom meddelandet vem som Svenska Akademien utsett till årets Nobelpris i litteratur. Det blev poeten Tomas Tranströmer. Äntligen!

Akademiens motivering lyder: ”för att han i förtätade genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

I flera år har jag burit med mig Tomas Tranströmers dikter och hoppats att det skulle vara hans tur att få Nobelpriset. Hans diktning är tidlös och lätt att ta till sig. Han skriver om det konkreta och vardagliga, om naturen och använder dem som metaforer för existentiella och universella frågor. Ibland vänder han allt upp och ner som t.ex. ”Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen” (första raden ur debutsamlingen ”17 dikter”, 1954).

Han skriver mycket om sömn och uppvaknande. Att människan inte bara är rationell utan också en andlig och existentiell varelse som behöver vakna upp till ett nytt medvetande och söka sanningen och sitt sanna vara, samtidigt som han/hon behöver vara medvetna om de historiska, politiska och sociala skeendena.

Ur ”Gläntan” (Sanningsbarriären, 1978):
”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta
som bara kan hittas av den som gått vilse.”
Det är rader som jag tycker varit skönt att bära med mig i vår föränderliga värld, men också rader som berättar om kreativitet och skapande.

Mitt i det allvarsamma och ibland mörka kan plötsligt Tomas Tranströmers livsglädje och humor bryta igenom och lysa med full kraft.
Ur Madrigal (För levande och döda, 1989)
”Jag ärvde en mörk skog men idag går jag i en annan skog, den ljusa. Allt levande som sjunger slingrar viftar och kryper! Det är vår och luften är mycket stark. Jag har examen från glömskans universitet och är lika tomhänt som skjortan på tvättstrecket.”

Efter att Tomas Tranströmer fått stroke 1990 började han också skriva Haikudikter. Denna är ur Sorgegondolen, 1996:
”Ekar och månen.
Ljus och tysta stjärnbilder.
Det kalla havet.”

Tomas Tranströmer är en mycket värdig pristagare. Den nu 80-årige pristagaren debuterade redan 1954 och finns översatt till över 60 språk. Hans namn är känt och respekterat så väl här hemma som ute i världen. Ända sedan 1993 har han varje år nominerats till Nobelpriset och idag äntligen tilldelats det. En av många efterlängtad nobelpristagare.

Anita Elgerot, Konstnär