Gripsholms slott öppnar för säsongen

 

Torsdag den 15 maj öppnar Gripsholms slott för säsongen. Det har öppet alla dagar mellan klockan 10 och 16 till och med den 30 september med guidade visningar på både svenska och engelska dagligen. Från den 14 juni går det även att njuta av konsertserien Musik på Gripsholm.

Gripsholms slott började byggas 1537 och har än idag kvar tidstypiska rum från Vasarenässansen. Slottet har sedan 1500-talet genomgått flera renoveringar och inredningen är därför en blandning från olika tidsåldrar. Till de unika rumsmiljöer som visas hör Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet. En av Gripsholms största skatter är Statens porträttsamling med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar fram till idag. Kungligheter samsas på väggarna sida vid sida med kända svenskar som Carl Michael Bellman, August Strindberg, Greta Garbo, Dag Hammarskjöld, Birgit Nilsson, Benny Andersson och Magnus Uggla.

Från den 15 maj och under hela sommaren håller slottet öppet alla dagar kl 10 till 16. Besökarna kan gå på egen hand eller följa med på de guidade visningarna som hålls dagligen på svenska kl 12 och 14 och på engelska kl 15. För barnfamiljer finns fantasieggande familjevisningar av slottet som börjar kl 13. Familjevisningarna ges på lördagar och söndagar från den 15 maj till den 30 september, och dagligen från den 15 juni till den 16 augusti. Säsongen slutar den 30 september och efter det håller slottet öppet lördag och söndag kl 12 till 15 fram till den 30 november.

Program  Den 14 juni startar konsertserien Musik på Gripsholm som i år bland annat gästas av Musik- och Sångakademien, Arméns musikkår och årets Bellman. Konserterna äger rum i antingen Rikssalen, Gustav III:s teater, på Slottsholmen eller i naturreservatet.

16-17 augusti: Gripsholm en grön upplevelse, temahelgmed trädgårdsvandring och hjortsafari. 11 oktober kl 16: Skönhetens mask, föredragmed etnologen och konsthistorikern Carolina Brown Ahlund. 31 oktober kl 10-15: Barnens dag på Gripsholm 29 november kl 16: Gustav III:s jul på Gripsholm, föredrag med konst- och kulturhistoriker Åke Livstedt.

Läs mer på http://royalcourt.sidvisning.se/kungligaslotten2014/.

Det finns även en app för Gripsholms slott som gör att det enkelt går att planera ett besök och få mer information om öppettider, priser, visningar och tillgänglighet. Appen är gratis och går att ladda hem till Iphone, IpodTouch och Ipad i App Store under Kungliga slotten.

För ytterligare information, kontakta Timmy Cox, 1:e slottsuppsyningsman Gripsholms slott, 08-402 85 70 eller Hanna Tottmar, pressansvarig Nationalmuseum, hanna.tottmar@nationalmuseum.se, 08-5195 4390. Läs mer på www.gripsholmsslott.se.

Gripsholms slott är ett av de kungliga slotten och ingår i Kungl. Hovstaternas organisation. Nationalmuseum ansvarar sedan 1880 för Statens porträttsamling på Gripsholms slott.
Axel Eriksson