CARL VON LINNÉ

Carl von Linné är kanske världens mest kände svensk genom sitt epokgörande arbete med att katalogisera växter och djur och ge dem sina latinska namn. Det här är berättelsen om Linnés liv i 1700-talets Sverige – som forskare, läkare och familjefar.

Linnés utforskande av naturens innersta hemligheter kantades av både framgångar och misslyckanden. Livet som uppburen vetenskapsman hade också sina mörka sidor och han kände sig ofta både förföljd och missförstådd, trots sin uppmärksammade forskning. Som skribent var denne botaniker mästerlig, både vad gäller känslan för detaljer och bildspråk. I den här boken får Linné själv ofta komma till tals, både som vetenskapsman och privatperson.

Samtidigt med porträttet av Carl von Linné förmedlas en mustig bild av 1700-talet och av Linnés många samtida från högsta till lägsta samhällsklass, med utflykter till såväl orangerier och lustgårdar som till syfilismottagningar och obduktionsrum.

Tomas Blom är skribent med en bakgrund som radioman och TV-författare. Han debuterade med sin första historiska roman 1991, som har följts av en stort antal böcker, bland annat Vasaskeppets förlisning, Andrées expedition, Kreugerkraschen och Bellman. Diktare före sin tid.

Tomas Blom:
Carl von Linné
Historiska Media
Utkom 2021