TRYCKTA TTYGER I DRÄKTERNAS HÄLSINGLAND Hälsinglands museum 23 oktober 2021 – 9 april 2022

Tryckta tyger i dräkternas Hälsingland

Hälsinglands museum har i en serie utställningar belyst olika aspekter av ”folklig dräkt i Hälsingland”. Nu visas hur den folkliga dräkten försågs med köpevaror och importprodukter, rena grannlåten hos tryckta tyger från när och fjärran.

Utställningen Tryckta tyger i dräkternas Hälsingland omfattar sammanlagt nästan hundra textilföremål. Besökarna möter dem i textilutställningens idérum, vidare kan de botanisera i studielådorna eller besöka entréplanets lilla utställningssal där ännu fler praktfulla textilier har fått plats.

Museet visar tryck på bomull, ull och linne, både exklusivt och vardagligt. En mindre del är utfört med blocktryck, merparten i valstryck, den senare och mer industriella metoden.

Axel Eriksson