FALU GRUVA UNDER TUSEN ÅR PÅ TV

UR har gjort en serie i tio avsnitt om Falu gruva från vikingatid till modern tid. Falu gruva under tusen år finns på UR Play och kommer senare att sändas på Kunskapskanalen.

I samarbete med UR-redaktionen tog Falu gruvas museipedagog Johanna Lindén Nybelius och antikvarie Gunilla Hedenblad fram manus och i oktober förra året skedde inspelningen på plats i Falun.

– Det var otroligt roligt och inspirerande att få chansen att berätta hela gruvans historia under en så begränsad tid som en inspelning är. Här har vi verkligen kokat ner tusen år av historia till mer lagom stora bitar och det var väldigt kul att få vara den som förmedlar alltihop till tittarna, säger Johanna Lindén Nybelius, som även syns framför kameran.

Falu gruvas verksamhetschef Anna Björkman tror att programserien kommer att betyda mycket för förståelsen kring Faluns viktiga plats i historien.

– Jag känner mig väldigt stolt och glad över Falu gruvas samarbete med UR. Ett världsarv och ett kulturhistoriskt besöksmål har till uppgift att arbeta med kunskapsförmedling både till barn, unga och alla andra och det är ett prioriterat mål för oss. Rörlig bild är ett viktigt media i dag och vi kommer på det här sätter att nå ut till många människor, säger Anna Björkman.

Serien Falu gruva under tusen år går att att se på UR Play och den 8 maj sänds de första två avsnitten på Kunskapskanalen.

Axel Eriksson