ANDERS LUNDQUIST – DROTTNINGENS PROTEGÉ

När Karl XIII:s gemål drottning Hedvig Elisabet Charlotta var på väg till Riksdagen i Örebro år 1810 mötte hon vid vägkanten den fattige bondpojken Anders Lundquist. Hon plockade upp honom i den kungliga vagnen, tog honom snart under sina vingars beskydd och satte honom i lära i Stockholm.

Anders Lundquist (1803–1853) utbildade sig i huvudstaden till konstnär. För första gången återges nu det handskrivna manuskript i vilket Lundquist själv berättar om sitt både innehållsrika och dramatiska liv.

Hans levnadsteckningar för tanken till Dickens Londonskildringar och August Blanches Stockholmsberättelser. Men Lundquists historia är inte fiktiv, utan självbiografisk. Med självdistans och humor berättar Lundquist om vad han upplevt i Stockholm, som ambitiös skolgosse, akademielev, fattig konstnär och make till hustrun Anna, som han med tiden fick elva barn med.

Lundquists manuskript har bearbetats och boken har försetts med kommentarer av Einar Lyth, Kjell Lund, Ingemar Söderström och Peter Ekström.

Anders Lundquist. Drottningens protegé. Ett konstnärsliv i det tidiga 1800-talet
Stockholmia förlag
Utkom 2024

Axel Eriksson