Sverige är ett av världens fritidsbåtstätaste länder. Ungefär en tredjedel av svenskarna åker fritidsbåt varje år och många dras till Sveriges västra kust och Bohuslän. Det som en gång var ett exklusivt nöje har blivit en folkrörelse.
I utställningen Båtliv på Bohusläns museum får besökarna dyka in i båtlivet i Bohuslän och hur det utvecklats från förra sekelskiftet till i dag.
Blickfånget i utställningen är segelbåten Stortriss tillverkad på ABC-fabriken i Kungälv på 1970-talet samtidigt som rummet fylls av en autentisk havsatmosfär med film där en segelbåt söker sig ut från hamnen ut på det öppna havet tillsammans med ljudet av fiskmåsarnas och strandskatornas skrik, vinden som slår i seglen, vattnet som kluckar mot skrovet. Utanför museet visas en Nordisk folkbåt, Fria byggd 1966 på Buvenäsets varv, Orust.
I utställningen kan man ta del av berättelser från personer i olika åldrar om fritidsbåtslivet i Bohuslän. Det handlar både om frihetslängtan och glädjen, om längtan till naturen, om att umgås eller att vara på egen hand, om avigsidorna såsom sjösjuka, oväder och trängsel i gästhamnarna. Museet visar föremål som följt med på färden såsom sjökort, mistlur, loggböcker, primuskök, fendrar, båtböcker, fiskeutrustning med mera.
Utställningen ger en inblick i fritidsbåtsseglingens början vid 1800-talets mitt, när nöjesseglingen blev populär i Bohuslän. Det visas bilder ur bland annat Bohusläns museums fotosamling från tidiga nöjesseglingar och barnens lek vid båtarna.
Besökarna får upptäcka varvshantverkets stolthet och historia i Bohuslän och lära sig om ön Orusts skickliga båtbyggare och -konstruktörer såsom Gösta Johansson, bröderna Einar och Carl-Erik Ohlson och Hjalmar Ohlson. I båthallen kan man se fler av de båtar som tillverkats i Bohuslän såsom långedragsjulle, koster, campingbåt, vindökryssare med flera.