Glasriket är 11 glasbruk inom några mils omkrets i Kronobergs och Kalmar län i Småland

Om Småland är glasets rike, då är Öland glasets Ö

SATELLITE, Bertil VallienGLASRIKET, i Kronobergs och Kalmar län i Småland. Här får du på nära håll, se, skådespelet när yrkeskunniga glasmästare förvandlar den glödheta massan till vacker glaskonst. Det slår emot mig en varm, luftström, i hyttan,när den heta glasmassan formas i vått tidningspapper.

Glasriket är 11 glasbruk. inom några mils omkrets i Kronobergs och Kalmar län i Småland. Här finns många av världens mest berömda glasbruk. Men Glasriket bjuder också på studioglashyttor, utvandrarbygd, musikfestivaler och en matkultur med stolta traditioner.

CARAMBA, Ulrica Hydman-VallienOm du köper, Glasriket Pass, så kan du vara med på guidade visningar, möjlighet att prova på glasblåsning och en mängd erbjudanden i butikerna. Glasriket Pass är laddat med en mängd förmåner. Vid vårt besök, fann vi, olika skrifter, som beskriver,bruksorterna; Bergdala, Boda, Johansfors, Kosta, Målerås, Orrefors, Pukeberg, Skruf och Åfors. Med paketerbjudanden, Glasriket,(Packat & klart) ordnars det praktiska och du kan lägga energin på väsentligare saker.

I Glasriket kommer ett antal projekt att genomföras under året,på temat ljus och design,.
Genom ett turism samarbete inom Småland, kan du på deras hemsida, beställa broschyrer från: Småland, Glasriket och Astrid Lindgrens Värld.

Förutom alla glasbruk har Glasriket mycket annat att erbjuda.. Friluftsliv, fiske, kanoting, utvandrarbygden med mera.

CAR-TOONS, Olle Brozén

ÖLAND, GLASETS Ö..

Global Art Glass, är en av de mest omfattande utställningar av konstglas i Sverige. , med enbart unika och i begränsade upplagor, .Global Art Glass,Kamras & Kamras arrangerar den tredje glastriennalen Global Art Glass på Borgholms slott. Utställningen invigs den 18 juni och den pågår hela sommaren. Triennalen med internationella glaskonstnärer kommer också att avspeglas i en utställning på VIDA.

MUSEUM VIDA KONSTHALL,en fantastisk skapelse,. ett livsverk,av paret Börge och Barbro Kamras, i nära samarbete med Bertil Vallien och Ulrika Hydman/Vallien.

VIDA Museum har utökat sin verksamhet med en ny konsthall, Trotzighallen. Här visas Ulf Trotzigs. konstnärskap i olika utställningar. Hallen invigdes i samband med att Ulf Trotzig fyllde 80 år.

Therese Rosensthare, Redaktör