Japan här och vi där

Mest lästa artikel 2006-11-11Eftersom mina två föregående arbeten har handlat om två konstarter inom den japanska kulturen, nämligen litteraturen och arkitekturen, så har jag nu tänkt fortsätta i samma spår, men samtidigt utveckla det hela något mer. Jag ska försöka att beskriva hur vi här i väst har påverkats av Asien och framförallt Japan, och även titta på hur vi har påverkat landet och dess kultur i sig. Genom tiderna så har vi människor påverkats starkt utav varandra, och även påverkats av varandras sätt att leva. Den kultur som idag verkar ha starkt inflytande i västvärlden är faktiskt den japanska. Ibland kan det vara svårt att upptäcka, men om man tittar riktigt noga på de föremål och ting som vi har runtomkring oss, så är det nästan uppenbart. Tack vare att jag har varit i Japan för ett par år sedan så har jag influerats mycket utav landet, och det är jag glad över, eftersom det finns mycket som vi i de övriga delarna utav världen kan lära och ta till oss, och vice versa.

Om jag ser på mitt liv idag, så kan jag se många spår och tecken på att den japanska kulturen har påverkat oss i västvärlden, och det är nästan uteslutande på ett positivt sätt. Det som jag kan börja med att säga är att jag i mitt rum och i den övriga delen utav lägenheten har olika inredningsdetaljer som härstammar från Japan. Buddhahuvudet som står i fönsternischen, ljuskoppar i olika färger och former, en marionettdocka som är köpt i Japan, tallrikar och rökelseanordningar. Ja, listan kan göras lång över hur Japan finns med i mitt liv.

272_1280885612_517__imgVi i västvärlden har kommit att inspireras mycket utav den japanska inredningsstilen och även en hel del utav zenbuddismens (en inriktning inom buddismen som är starkt präglad av meditation) tankar om det estetiska, så att det nu nästan har blivit en trend. Men då kan man ställa sig frågan; vad är estetiskt vackert när det gäller inredning? Många skulle nog svara att det ligger i betraktarens öga att bestämma, och det skulle nog vara mitt svar också, men då jag talar om den japanska inredningsstilen så måste jag se det utifrån en japans liv och perspektiv. Eftersom japanerna oftast använder sig av enkla och naturliga material när de inreder och dekorerar sina hem, trädgårdar och tehus, så är det renheten och det naturliga som verkar vara estetiskt vackert för dem. Och detta verkar nu också tilltala oss i väst.

Buddhahuvudet som jag nämnde, är ju ett mycket bra exempel på att Japans religion även finns med i vår vardag, även om det har ett religiöst syfte för det japanska folket, men är en inredningsdetalj för oss. Att inreda med betoning på den asiatiska stilen är ju något som har anammats mer under åren och det kommer säkerligen att fortsätta. Under 80-talet så var det ju t.ex. populärt med mycket färg på väggarna och också mycket mer plastinredning, och om man idag tittar i stora inredningstidningar så ser man att det nästan är uteslutande väldigt Japan- och Asieninspirerat. Numera så bygger ju de senaste trenderna inom inredning, mycket på det japanska formspråket, enkelt, rent och spartanskt.

Det är inte enbart västvärlden som blir påverkad av Japan, utan det fungerar även åt andra hållet; de påverkas av oss något enormt. På något sätt så känns det som att Japan är så otroligt långt bort och väldigt svåråtkomlig från påverkan; landet känns lite isolerat, även fast det inte alls är så. På landsbygden lever människor som de har gjort sedan århundraden tillbaka, och i städerna lever man ett hektiskt modernt liv, alltså totala kontraster och motpoler. Det är kanske framförallt dagens ungdomar i Japan som blir påverkade utav västvärlden. Man kan se en förändring på skönhetsidealet i Japan.
Vad som är vackert och skönt förändras naturligtvis med tiden, men synen på detta har i Japan påverkats mycket av U.S.A. Idealen är helt annorlunda där nu än vad de faktiskt har varit, om man t.ex. tittar på vad som anses vara vackert hos en geisha, så är det ju inte det som dagens ungdomar försöker eftersträva i Japan idag. I storstäderna så färgar allt fler ungdomar håret blont, går på solarium (eftersom japaner tenderar att vara väldigt bleka) och försöker se så västerländska ut som det bara går.

Många ungdomar försöker även efterlikna många stora amerikanska stjärnor, bland annat Elvis Presley (1935-1977) . Trots att han dog för c:a 30 år sedan så är han ändå en stor förebild för många ungdomar i landet, som på något sätt kanske försöker skapa en egen identitet. Något som man kan uppmärksamma när man läser tidningar och även om man är i Japan, är att ungdomar har blivit så otroligt inspirerade av den engelska 70-tals punk- och rockkulturen. Genom detta så har även många nya rock och punkband startats i Japan, med influenser från den brittiska musiken. De japanska ungdomsbanden börjar nu även få framgångar här på andra sidan jordklotet.

Både ungdomar och äldre människor i västvärlden varav några jag personligen känner, tränar eller har tränat någon kampsport, och jag funderar själv på att börja med något liknande eftersom det känns väldigt tilltalande. I och med att våra liv och vårt samhälle har blivit mer stressigt och påfrestande än vad det har varit, så är det självklart att vi nu söker oss till det som på något sätt balanserar vår livsstil, med en träning som är både fysisk och andlig.

I Sverige och den övriga västvärlden så kan man se ett ökat intresse för olika kampsporter och träningsformer som härstammar från Japan, och egentligen Asien överhuvudtaget. Svenska budoförbundet har gjort en undersökning och på deras hemsida kan man läsa att medlemsantalet har ökat med c:a 33% de senaste 5 åren. Och detta är då enbart i detta förbund, och då är det troligtvis många fler som anslutit sig till andra kampsportsföreningar.

En sportsgren som kräver mycket fysisk styrka är den japanska sumobrottningen, har som ett mycket bra exempel, fått ta del i sportens värld som om det vore fotboll eller golf. När man slår på TV: n hemma så är det inte sällan som det visas japansk sumobrottning, och det är nu helt accepterat av oss att det är så.

Något som faller mig in när jag tänker på Japan är just sundhet och en slags renhet som är svår att finna någon annanstans. Vi i väst har på något sätt tagit efter stora delar av deras livsstil, värderingar kring vad skönhet är, och hur man ska leva sitt liv. Meditation, yoga eller pilates (visserligen härstammar inte yoga eller pilates från Japan, men de har ändå influenser från Asien) är träningsformer där man bearbetar kroppen och själen genom olika kroppsövningar, allt för att uppnå harmoni. Och detta är något som många självklart tycker låter väldigt lockande och värt att prova.

Bara det faktum att många stora stjärnor i Amerika har startat denna trend att träna pilates eller yoga, gör att vi ”vanliga” människor på en gång kastar oss över yogamattorna och tar efter, som vi alltid gör. För vem vill vara sämre än en världsstjärna som Madonna? Meditationen har inte alltid varit lika populär som de ovannämnda träningsformerna, men även detta har blivit mer populärt i väst på senare tid. Genom att en man vid namn Daisetsu T. Suzuki (1870-1966) med hjälp av sina böcker introducerade Zenbuddismen och meditationen i U.S.A., runt året 1930, så har den sakta men säkert fått en plats i mångas liv idag.

Då jag ändå är inne på ämnet hälsa så kan jag även nämna att hela vår matkultur i västvärlden har påverkats enormt utav det japanska köket. I och med att Japan är omgärdat av vatten så har man använt sig av det som man har störst tillgång av; fisk och annat som härstammar havet. Även den japanska maten har faktiskt på olika sätt påverkats mycket av Zen, då gällande t.ex. uppläggningen och att maten på något sätt ska styras av de fyra årstiderna. Det finns fem olika tillredningssätt som man enligt japanerna själva alltid ska använda sig utav i matlagningen; ångat, friterat, grillat, sjudet eller inlagt.

När man går ute på gatorna i Stockholm, i andra städer och länder så ser man små sushirestauranger nästan överallt och det är omåttligt populärt. Personligen så tycker jag inte att sushi är så väldigt gott, men något unikt är det, och man känner sig väldigt hälsosam när man ätit rå lax och räkor eftersom det enbart finns nyttigt fett i maten. För mig och många andra som inte är så förtjusta i sushi, så kan jag med glädje berätta att det finns 8 andra kök av den japanska maten att välja mellan, och de är minst lika hälsosamma. Eftersom sushi numera finns att tillaga i hemmet och köpa färdigt så är det många som väljer detta alternativ istället för den färdiglagade pizzan. Det enda som egentligen fattas när vi äter sushi här i väst, är saké (japanskt vin som bland annat är gjort på ris).

Ett mycket populärt ställe att äta och även bada på är Hasseludden Yasuragi, ett spa som är totalt inspirerat av Japan och den japanska kulturen. Där tvagar man sig enligt den japanska badceremonin, både i Onsen (varma källor), och Sento (offentliga badhus) och äter japansk mat som bland annat steks och friteras på en stenhäll direkt vid matbordet. Väl värt ett besök enligt mig.

Trots att maten i Japan huvudsakligen består utav landets egna ”sortiment” och dess specialiteter, så har även hela Japans matkultur influerats en hel del av västerlandet när det gäller maträtter och restauranger. McDonald’s är något som är mycket mer förekommande där nu än vad det har varit tidigare. Självklart finns det även europeiska maträtter att äta på restauranger i Japan, pasta och pizza är inte alls ovanligt. Snabbmatskulturen är något som har växt fram i Japan mer och mer, självklart i och med att hela vår värld förändras och blir mobil och bärbar på ett helt annat sätt än vad den tidigare varit. Eftersom människor i storstäderna har mycket mindre tid att spendera på exempelvis lunch och därför känner en större stress, så tror jag att man har ett större behov av snabbmat. Både att få den snabbt och äta den snabbt. Japan är ju faktiskt ett av världens mest befolkade länder med sina 127,5 miljoner invånare, det är troligtvis väldigt trångt på matställen vid lunchtid, och då är det praktiskt att kunna köpa lite snabbmat som man kan ta med sig för att äta på en annan mer rymlig plats.

Något som verkligen inte är att förglömma då man talar om Japan och västvärlden, är den japanska tecknade filmens värld; anime. Detta är något som vi i väst kallar manga, men den korrekta benämningen är anime, eftersom manga egentligen enbart står för tecknade serier. Skillnaderna mellan vår animerade film som t.ex. Walt Disney och anime är själva form- och bildspråket. Människor och omgivningarna ser helt annorlunda ut, oftast har människorna stora ögon just för att man ska kunna se vad som sker framför dem eller så att känslorna speglar sig i ögonen.

Detta gör så att man får mer ”kontakt” med figurerna och kan sätta sig in i situationen bättre. Eftersom anime oftast är avsett endast för japaner så kan det vara svårt för en ”utländsk” människa att förstå innehållet, som då lätt kan bli feltolkat i och med att formspråket är så främmande. De japanska tecknade filmerna innehåller oftast mycket mer våld än de som finns i väst, och detta såklart eftersom filmerna inte är lämpade för barn utan i det här fallet för vuxna människor. Och kanske så är det så att man i Japan har ett större våldsbehov, då man lever i ett relativt fridfullt och religiöst samhälle. Det verkar som att man på något sätt måste kompensera detta med att skapa våld på annat håll och i detta fall genom filmer, serier och även spel. Jag tycker att detta är ett mycket bättre alternativ än att man ska tillämpa våldet i det verkliga livet, och det tror jag att de flesta håller med mig om. Även fast jag inte förespråkar våld överhuvudtaget, så är detta ett bättre sätt, trots att det har andra nackdelar.

Anime introducerades i västvärlden under 60-talet, genom att TV: n kom in i våra hem och TV-tittandet ökade. Självklart var det inte lika populärt då som det är nu, utan det var först under 80-talet som filmerna verkligen tog fart i utvecklingen. Den första filmen som blev en stor succé och som kom att bli ett slags genombrott var Akira (1988) som byggde på Katsuhiro Otomos tecknade serie. De flesta anime bygger oftast på tecknade serier, alltså manga. Mangaserierna är nästan alltid skrivna på japanska, så detta medför ju ett ökat intresse även för språket och för att lära sig det. Det är många som lär sig japanska enbart för att kunna läsa serierna på originalspråket. Och det är ju något väldigt positivt i och med att det antagligen kommer att medföra att populariteten och intresset för språket bara kommer att öka ju mer tiden går.

Jag har nu tagit upp de exempel som jag anser vara viktiga i utbytet mellan Japan och västvärlden. Självklart finns det många andra aspekter som man kan titta på, men de här känns som de mest betydelsefulla. Det som jag har kommit fram till genom detta jämförande arbete, är att vi i kulturer alltid har ett behov av något slags utbyte, att våra gränser krymper och att vi nu kan ta för oss av den mångfald som finns i världen.
Vi kommer nog alltid att påverkas av Japan och Asien och de kommer alltid att påverkas av oss på olika sätt. Eftersom vi faktiskt är helt olika folkslag och är skiljer oss åt på många sätt så är det en självklarhet att vi kommer att förändras tillsammans. Man har på något sätt alltid en dragning till det okända och det som är nytt, och i det här fallet så är det våra kulturer som drar oss mot varandra. Ett som är säkert är att manga och sushi alltid kommer att finnas i våra liv, likaså yoga och kampsport. Nu när det väl har fått en plats i vårt västerländska samhälle så är det nog svårt att bara släppa taget om det och låta det försjunka i glömska.

Amanda Blennborn, Mediastuderande