Övervakad… Fabians 36 elektroniska fotspår en helt vanlig dag år 2013

Mest lästa artikel 2006-09-02Redan idag lämnar vi många elektroniska fotspår efter oss varje dag, och fler blir det. Här följer ett scenario som visar vilka de kan vara för en helt vanlig person en helt vanlig dag år 2013. De övervakningsslag som redan finns någonstans i världen, eller är under uppbyggnad, har markerats med [idag].

06:22 – Teve. [Idag] Fabian tittar på morgonsändningen i sin köksteve medan han äter frukost. Eftersom det är en interaktiv digital teveapparat registreras det i en databas någonstans vilka program han ser på, hur länge, vilken reklam han svarar på och vilka digitala tjänster han använder i sin teveapparat (reklamfolket behöver veta vilken personlighet, livssituation och vilka intressen han har för att kunna skicka den sorts reklam som optimerar försäljningen).

07:19 – Telefon. [Idag] Innan Fabian går hemifrån ringer han ett samtal från sin fasta telefon. Information lagras då hos teleoperatören om vem han ringde, hur dags och hur länge samtalet pågick. Detta för också med sig kännedom om att han befann sig i hemmet vid det klockslaget. Informationen sparas hos operatören, för den händelse myndigheterna i framtiden skulle bli intresserade av Fabian (i enlighet med EU:s nya övervakningsvänliga regler). Samtalet snappas också upp av det globala amerikanska övervakningssystemet Echelon. Information om vem Fabian ringde, och när, sparas för all framtid i Echelons databas och kommer bland annat att användas som en del i bakgrundskontrollen av Fabian (”profilering”) ifall han någon gång bokar en flygbiljett till eller via USA.

07:22 – Dörrlås. [Idag] När han går ut genom ytterdörren rapporterar det elektriska låset till hyresvärdens databas vid vilket klockslag han lämnat hemmet.

07:23 – Mobiltelefon. [Idag] Fabian slår på sin mobiltelefon, vilket registreras och lagras tillsammans med klockslaget hos teleoperatören. Under hela dagen, så länge han har mobilen igång, kommer information att lagras om var han befinner sig geografiskt (vilken ”cell” inom mobilnätet han befinner sig i, och hur dags varje förflyttning till en annan cell har skett). Informationen sparas, för den händelse myndigheterna i framtiden skulle bli intresserade av Fabian.

07:29 – Garage. [Idag] Fabian hyr plats för sin bil i ett garage, vars port öppnas med ett nyckelkort. Information om hur dags han hämtar bilen sparas i en loggfil.

07:30 – Bil. [Idag] Fabians bil är utrustad med så kallad telematik, vilket innebär att den kommunicerar trådlöst med en central. Bilen har också ett navigeringssystem inbyggt – mycket bekvämt vid kundbesök på okända adresser, tycker Fabian. Allt detta gör att bilen under hela sin körning lämnar efter sig information om var Fabian kör och vilken hastighet han håller, information som sparas i en databas någonstans. Dessutom överförs teknisk information om sådant som hur bilen mår och hur den körs (växlar, varvtal, motortemperatur, bromsanvändning etc). Syftet är att förebygga tekniska fel och underlätta vid verkstadsbesök, men en bieffekt är att Fabians körstil registreras. En annan praktisk bieffekt är att det helt enkelt inte går att överskrida hastighetsbegränsningen (bränsletillförseln stryps då genom fjärrstyrning).

07:37 – Motorväg. [Idag] När Fabian kör ut på motorvägen, via en biltull, registrerar spärrsystemet en radiosignal från en liten elektronisk krets (”transponder”) som han monterat innanför vindrutan. Därmed sparas information i en databas om hur dags Fabian kör ut på motorvägen och vid vilken påfart det skedde. Motsvarande information lagras när han kör av motorvägen. Skattemyndigheterna abonnerar på denna information, och låter en programvara kontrollera att de skattskyldigas reseavdrag i deklarationen stämmer med verkligt utförda resor.

07:52 – Försäkringsbolag. [Idag] Fabian är sent ute, och tar en genväg genom ett bostadsområde som har en hel del sociala problem och kriminalitet. Hans försäkringsbolag, som har installerat sin egen satellitövervakning i bilen, noterar detta och när månadspremien ska betalas nästa gång blir den 2 kr dyrare på grund av den ökade risk hans färdväg denna morgon medfört.

07:59 – Parkeringsplats. [Idag] När Fabian parkerar bilen, för att ta tåget sista biten in till city, använder han sitt elektroniska parkeringskort. Information sparas om klockslaget för hans ankomst.

08:00 – Sopstation. Fabian tittar sig lite skuldmedvetet omkring och slänger sedan en Coca-Cola-burk i papperskorgen på stationen. Han vet att han borde ha tagit den till återvinning istället, men idag prioriterar han tyvärr sin egen bekvämlighet. Fabians bristande samhällsansvar noteras senare i ett offentligt register (när burken når sopstationen), eftersom burken är försedd med ett mikrochip av typ RFID vars ID-nummer kopplades till Fabians personnummer när han köpte burken. Varje medborgare tillåts bryta mot förpackningsåtervinningslagen tre gånger per år innan automatiska böter börjar utfärdas.

08:01 – Pendeltåg. [Idag] När Fabian går genom spärrarna till pendeltåget med sin elektroniska biljett (ett så kallat smart kort) noterar systemet hur dags han påbörjar tågresan och vid vilken station. Informationen sparas i en loggfil.

08:14 – Kamera. [Idag] Fabian stiger av tåget i city. På perrongen har polisen satt upp kameraövervakning kopplat till ett system för digital ansiktsigenkänning. Systemet scannar av ansiktet på alla människor som går förbi och jämför dessa med ansikten i en databas över efterlysta personer. Fabian har vissa likheter med en i England efterlyst våldtäktsman (de olika ländernas polismyndigheter har kopplat samman sina system) vilket gjorde att han en gång greps strax efter passage av en sådan kamera (men missförståndet klarades ut efter bara några timmar i häktet).

08:19 – Mobiltelefon. [Idag] Under promenaden till jobbet stöter Fabian på den tidigare arbetskamraten Johan, och de slår följe. Hos teleoperatören lagras information om deras mobiltelefoners rörelser som senare kanske kan användas för att kunna konstatera att de följts åt.

08:34 – Passersystem. [Idag] Fabian kommer fram till jobbet, och drar passerkortet genom läsaren för att öppna dörren. Hans ankomsttid lagras i en databas.

08:38 – Dator. [Idag] Fabian slår på sin dator och loggar in i nätverket, en händelse som lagras både i nätverksadministrationen och i personalövervakningssystemet.

08:39 – Personalövervakning. [Idag] Hela dagen lagrar personalövervakningssystemet information om hur Fabian använder sin dator: vilka webbplatser han besöker, vilka personer han skickar e-post till, vilka programvaror han har igång, hur många e-postmeddelanden han skriver, hur många tangentnedtryckningar han åstadkommer per timme, hur många och hur långa pauser från datorarbetet han tar, och mycket annat.

08:58 – Dator. [Idag] Fabian hämtar hem sin e-post och skriver två nya meddelanden. Både mottagna och skickade meddelanden lagras för framtiden i företagets loggfiler (där även raderade meddelanden ligger kvar) liksom hos en tele- eller Internetoperatör.

09:19 – Flygprofilering. [Idag] Fabian ringer företagets resebyrå för att boka biljett för en tjänsteresa till Boston. En internationell programvara för mönsterigenkänning börjar genast analysera Fabians liv för att klassificera honom ur säkerhetsperspektiv. Blixtsnabbt går systemet igenom hans resehistorik, vilka han ringt och skickat e-post till, och mycket annat. När programvaran upptäcker hans 11 besök på webbplatser som den placerat inom kategorin ”samhällsomstörtande verksamhet” ökar hans poäng som riskfaktor, men inte så mycket att han tilldelas ”kod gul” (vilket skulle medföra kroppsvisitation på flygplatsen, inklusive genomsökning av kroppshåligheter). Av de 11 kontroversiella webbplatsbesöken kommer sig 8 av att Fabian studerat veganrörelsen och 3 av att han läst ett par världspolitiska analyser gjorda av en pacifistisk organisation.

09:44 – Passersystem. [Idag] Fabian går till sin kollega Hanna för att hämta ett papper. Hanna sitter på marknadsavdelningen som finns på andra sidan trapphuset, vilket gör att Fabian måste dra sitt nyckelkort genom läsaren för att öppna dörren. Information sparas om att Fabian gått dit, hur dags och hur länge han stannade kvar.

11:55 – Passersystem. [Idag] Fabian går på lunch tillsammans med sin arbetskamrat Clara. För att komma ut drar de sitt nyckelkort i läsaren vid utgången. Därmed lagras information om hur dags lunchen påbörjas. Ur datamängderna går det också att utläsa, för den som så skulle vilja, att Fabian gått ut tillsammans med Clara.

12:09 – Kontokort. [Idag] Fabian promenerar till den vegetariska restaurangen Grönt Alternativ, där han betalar med kort. Därmed lagras information hos kortföretaget om att Fabian varit på den restaurangen vid den tidpunkten. Eftersom han äter ofta på Grönt Alternativ skulle det gå, för den som vill, att ur datamängderna hos kortföretaget ana sig till att Fabian har smak för vegetarisk mat. (Kanske har han också sympatier för en så kallad alternativ livsstil?)

12:52 – Bankomat. [Idag] Fabian tar ut pengar i en bankomat. Klockslag och vilken automat han använt lagras i en databas. Detta, liksom alla transaktioner, ger information om Fabians geografiska rörelser.

12:59 – Bibliotek. [Idag] Fabian går till biblioteket och lånar två böcker, ”Leva med diabetes” och ”101 körkortsfrågor”. Information om vilka böcker han lånat lagras i bibliotekets databas.

13:13 – Apotek. [Idag] Fabian går till apoteket för att hämta ut det medel mot nagelsvamp som han fick recept för dagen innan. Hans läkemedelsanvändning lagras i en databas.

16:01 – Personalövervakning. [Idag] Fabian kollar kursen för sina Ericsson-aktier på en webbplats. Företagets personalövervakningssystem lagrar information om att han besökt en webbplats i kategorin ”ej relevant för arbetet, men ej kontroversiell”.

16:06 – Personalövervakning. [Idag] Fabian besöker en webbplats där arbetssökande kan lagra sin meritförteckning, för att se om den verkar vara bra för hans svägerska (som vill byta jobb). Personalövervakningssystemet sätter omedelbart varningsflagga på Fabian, vilket innebär att hans aktiviteter hädanefter kontrolleras ännu noggrannare och att han nästa vecka kommer att finnas med på den lista som företagsledningen får på ”potentiella riskfaktorer bland personalen”.

17:49 – Bensinpump. [Idag] På vägen hem tankar Fabian bilen i en automatstation och betalar med bensinkort. Information om bränsletyp, mängd och vilken station han besökt lagras i en loggfil. Detta ger information om var han befunnit sig och när. Det går också att utläsa ur siffrorna om hans bilkörande på lång sikt ökat, minskat eller varit konstant. Om Fabian skulle ha lånat grannens dieseldrivna bil skulle det framgå att han körde en annan bil än normalt (i loggfilerna ser man ju att han brukar tanka bensin av typen blyfri 95).

18:01 – Stormarknad. [Idag] Fabian handlar mat för veckan i stormarknaden Storex. Eftersom han visade upp sitt bonuskort i kassan lagras information i stormarknadens databas om vilka varor han köpt. Denna information säger mycket, exempelvis att han förmodligen gått upp i vikt eftersom han nu för andra gången på kort tid köpt ett bar byxor i storlek 42 medan han under de fyra år som gått sedan han skaffade bonuskortet hittills alltid köpt storlek 40. Det faktum att hans chokladkonsumtion enligt databasen ökat med 19 procent det senaste året (och året innan med 14 procent) styrker sannolikheten om viktökningen.

18:27 – Klädaffär. Fabian tittar in i en näraliggande modebutik där han brukar ekipera sig. De mikrochips av typ RFID som sitter i hans kläder skickar signaler till personalen om vilka plagg han har på sig, inklusive storlek, färg och inköpsår. Personalen använder i tysthet denna information om hans smak och vanor för att agera på ett sätt som maximerar chansen att lyckas sälja något till honom.

18:40 – Hemkomst. [Idag] Fabian kommer hem, kör ned bilen i garaget och stänger av mobiltelefonen. Klockslaget för hans hemkomst registreras därmed omedelbart på tre ställen (garaget, telematikföretaget och mobiloperatören).

18:40 – Bil. Telematikföretaget noterade en medelhastighet under hemresan på 72 km/h, att jämföra med hans genomsnittliga medelhastighet (81 km/h). Det tyder på att han är lugn och avstressad (att det inte beror på trafiken ”vet” databasen, eftersom den har fullständig överblick över trafikläget). Hypotesen stärks av den lugna hantering av växelspak och bromspedal som systemet noterar.

19:42 – Klimatsystem. [Idag] Fabian känner sig lite kylslagen, så efter middagen tänder han en brasa i öppna spisen och eldar hela kvällen. Temperaturen i vardagsrummet stiger med fyra grader, till 26 grader. Detta noteras av fastighetens klimatanläggning och lagras i en loggfil.

22:05 – Internet. [Idag] Fabian startar sin hem-PC för att surfa lite på nätet som avkoppling. Internetleverantören sparar inför framtiden information om alla webbplatser han besöker och vilka ord han söker på i sökmotorer. Många av webbplatserna lagrar en så kallad cookie på hans hårddisk med information om hur han surfar, vilka ämnesområden han valt på webbplatsen, med mera. Övervakningssystemet Echelon noterar också i tysthet vilka webbplatser Fabian besöker och vilka ord han söker på.

22:28 – Biljettbokning. [Idag] Fabian går in på SJ:s webbplats för att boka en tågbiljett till sin moster i Sorsele. Information om Fabians resa lagras i en databas hos SJ. Resan går också att utläsa ur den trafikinformation som Internetoperatören sparar för framtiden.

22:49 – Musik. Fabian kopplar av genom att klicka igång lite flöjtmusik på sin PC. Programvaran rapporterar till rättighetsinnehavaren utomlands vilken melodi han lyssnar på, och där kontrolleras att han verkligen har betalat för musikfilen (i annat fall hade musiken stängts av). Fabians musikval lagras också i en databas som används i den livsstilsanalys som av säkerhetsskäl genomförs som en del i ”profileringen” inför kommande flygresor.

23:16 – Elsystem. Fabian släcker lampan om sig i sovrummet. Det registrerar ingen mer än hans gula undulat Picco, eftersom hans el-leverantör ännu inte tillämpar beteendeövervakning på distans med hjälp av elförbrukningens variationsmönster.

De mest långtgående tänkbara övervakningsformerna, exempelvis sådana som bygger på inopererade mikrochips i kroppen, har lämnats utanför scenariot.

Ur boken ”Övervakad” (Liber) av Pär Ström. Copyright Liber och Pär Ström.

Om författaren

Pär Ström är integritetsombudsman på tankesmedjan Den Nya Välfärden, civilingenjör, IT-strateg i Atomer och bitar AB och författare till bl.a. boken Övervakad.

Pär Ström, atomer.se