Resa i Van Goghs fotspår

Britt Marie Aulin TonningEftersom det var hundraårsjubileum efter Vincent Van Goghs död, han var född i Groot Zundert och avled i Auvers sur Oise, så följde vi hans väg genom livet geografiskt Från gruvdistrikten via Paris, bron vid Argentuil, till Auvers-sur-Oise och ner till Arles. Den första bilden Potatisätarna är bland de första som Van Gogh målade och den sista är ett porträtt av doktor Cachet och landskapet med de svarta fåglarna.

Fotograferade sjukhuset som han var inlagd på och den vackra innergården med arkaden som Vincent säker passerat igenom flera gånger under sin vistelse där.

Fortsatte och kollade upp litet data om honom.

1853 – 1890 Vincent Van Gogh

Han födde i Groot i Zundert som första barnet till den protestantiske prästen Theodorus van Gogh och Anna Cornelia Carbentus.

1857 – föds brodern Theo.

1866 – Efter byskola och internatskola börjar Vincent på protestantiska skolan l’institut Hannik i Tilburg och blev en medelmåttig elev.

1868 – Han slutar skolan mitt i andra årets vårtermin. Varför vet man inte riktigt.

1869 – Flyttar och börjar som lärling konsthandeln Goupil i Haag.

1872 – Vincents brevväxling med brodern Theo börjar.
Flera av dessa brev blev aldrig avsända.
Han hade ett av dem i sin ficka vid sin död.

1873 – Skickas han till Goupils filial i London. Bor hos Mrs Loyer och blir olyckligt kär i hennes dotter.

1875 – Skickas tillbaka till Goupil i Paris och bor i Montmartre. 1876 – Avskedas han från Goupil och arbetar ett tag som lärare i England. Flyttar sen hem till sina föräldrar igen. 1877 – Arbetar ett tag i en bokhandel och far sedan till Amsterdam för att förbereda sin prästutbildning installerar sig hos en farbror Johannes.

1878 – Går predikantutbildning i Bryssel.
Flyttar till Borinage i södra Belgien och arbetar som predikant i gruvdistriktet. 1880 – Slutar Vincent som predikant och gick till fots till Bryssel. Koncentrerar sig på sitt måleri och inser att det är konstnär han vill bli. Han börjar göra målningar med Millet’s såningsmannen, höstacken och ett landskap som förlaga. 3 målningar som Millet målade 1850-talet således c:a 30 år tidigare.

1881 – Vincent flyttar tillbaka till sina föräldrar och förälskar sig i sin kusin Kate, men kärleken är inte besvarad. Han besöker ofta Haag och träffar olika konstnärer där. Till slut flyttar han dit och tros ta lektioner för sin kusin Anton Mauve. Blir inlagd på sjukhus under en period.

1882 – Träffar Vincent Clasina Marla Hoornik kallad Sien, modell och ogift mor, som han ville gifta sig med, men det blir inget av det. 1883 – tar förhållandet med Sien slut och Vincent bor några månader i Drenthe.

Återvänder till slut till sina föräldrar som nu har flyttat till Nuenen. 1884 – Vincent hyr en ateljé i Nuenen där han bland annat målar ett stilleben med en bibel. Där träffar han Margot Begemann, men hennes familj förhindrar ett giftermål.

1885 – Fadern dör. Vincent målat Potatisätarna
I slutet av året flyttar han till Antwerpen. 1886 – Går på konstakademien i Antwerpen ett kort tag.
Sedan vill han flytta in hos sin bror Teo på Rue Lepic, skrivs in l’ecole des Beaux-Arts d’Anvers. Arbetar i tre-fyra månader i Fernand Cormon’s ateljé.

Blir bekant med konstnärerna, Émile Bernard, Henri de Toulouse-Lautrec, Troligen även Paul Signac och Seurat, Camille Pissarro och till sist även Paul Gauguin. Det är nu som han kommer i kontakt med konstriktningarna impressionismen och pointillismen.

1888 – Lämnar Vincent Paris och åker till Arles, Maison des Amis. Flyttar in i Gula huset och målar mycket i Arles omgivningar. Paul Gauguin bor hos Vincent i två månader och det slutar med katastrof Vincent skär bort en bit av sitt ena öra och kommer på sjukhus.

1889 – Theo gifter sig med Johanna Bonger. Vincent blir snabbt frisk, men kollapsar snart igen och tillbringar mycket tid på sjukhuset i Arles. I maj blev han intagen på psykiatriska avdelningen de Saint-Paul-de-Mausole i Saint-Rémy-de Provence, där han målar serien med cypresser och stannar där ett år. Deltar i en utställning i Paris.

1890 – I en artikel i den franska tidskriften Mercure de France lovprisas hans konst.
Han lämnar Saint- Rémy i maj och flyttar till Auvers-sur-Oise. Söker hjälp hos dr Gachet, som också blir hans vän. Vincent blev även smått förälskad i doktor Cachets dotter.
I början av juli besöker han Paris för sista gången.
Vincent målar kyrkan i Auvers och det har spekulerats över vem som stretar sig upp för vägen intill kyrkan. Han begår självmord den 27 juli, 37 år gammal. Knappt ett halvår senare dör även brodern Theo.

Gravarna som vi lade ner blommor vid var Vincents och Theos i Auvers sur Oise..

Britt-Marie Aulin-Tonning, Konstnär