Konstnären Gunnar Widforss

WidforssGunnarGrandCanyonKonstnären Gunnar Widforss var bildkonstnär, muralmålare och akvarellist, född 1879 i Stockholm, död på Coloradoplatån 1932, vid randen av Grand Canyon i en ålder av 55 år.

Av de svenska målarna i USA hör han till de mest kända och här i Sverige, till de minst kända.

Han växte upp i en välbeställd familj, där fadern var jakt- och vapenhandlare i Stockholm. Hans mor, Blenda Widforss var konstintresserad. Hon hade studerat vid Tekniska skolan, numera Konstfack, men hon födde 13 barn och fick inte mycket tid över för sitt målande under barnens uppväxt.

Sonen Gunnar, var också intresserad av konst och gick i sin mors fotspår. Han studerade, liksom hon tidigare gjort, på Tekniska skolan i Stockholm åren 1896-1900, men han utbildade sig till muralmålare.

Därefter gör han gesällresor till Ryssland och på kontinenten till Tyskland, Italien, Frankrike och Schweiz. Det blir ingen ekonomisk framgång och känner ingen personlig tillfredställelse med sitt arbete.

När hans far dör 1905 reser han till USA och målar dekorationer även där och får en del små uppdrag. Han återvänder besviken till Sverige och känner sig misslyckad som konstnär. Han börjar måla vackra vyer och motiv från Stockholm, till bemedlade Medelhavsturister, däribland Gustav den V.

Två målningar får han antagna till Salongen i Paris 1912. Han säljer där och även i Stockholm och kan resa till Paris för att vidareutbilda sig. I modernismens huvudstad är han dock så omodern som det går att vara.

Vid fyllda 42 år lämnar han Sverige för gott. Målet är Japan, men han kom inte längre än till Kalifornien. 1921 kom han till San Fransisco och började måla i National Parks of the American West. Snart hamnade han i Yosemite National Park. Här fanns vilda motiv, så det räckte och inflytelserika beskyddare gjorde honom till ett namn på västkustgallerierna och till hovmålare för US National Park Service. Hans akvareller blev mycket välkända och eftertraktade.

Han skaffade sig en ateljé vid kanten av Grand Canyon, Arizona där han målade och sålde sina verk. Han sålde sina alster även genom Fred Harvey Company, El Tovar.

Han var medlem i The California Watercolor Society och Scandinavian American Artists. Pengarna rullar in, men de rinner mellan fingrarna och är snart borta.

När finanskraschen kommer 1930 är han lika oförberedd som de flesta. Han målar för att överleva, men åstadkommer under den tiden, enligt Fredrik Sjöberg, som författat hans biografi, några bland sina bästa målningar, under denna period. Förmodligen är hans karriär på väg uppåt igen, när han 1934. mot sin läkares inrådan kör bil till sin ateljé på Coloradoplatåns höga höjd och drabbas av en hjärtinfarkt och dör vid randen av Grand Canyon. Han ligger begravd inte långt därifrån.

I nationalparken Grand Canyon, Arizona, finns en mindre topp, Widforss Point, som är uppkallad efter honom.

Idag finns hans målningar i många privata kollektioner och kan ses i åtskilliga amerikanska Nationalparker. Han betraktas i USA som en av Amerikas främsta landskapsmålare.

Britt-Marie Aulin-Tonning, Konstnär