Gunilla Löfgren om Gunilla Löfgren

Jag föddes i den nordvästra delen av vårt land, Härjedalen, och delar av min familj har Samiskt ursprung.

Gunilla Löfgren, Treasures from Earth/Cleft

Det har berättats att min gammelmorfars föräldrar blev bortdrivna från Karesuandotrakten på 1800-talet. Det unga paret gick över till Norge och fortsatte sin vandring söderut. Båda arbetade under en period i gruvan utanför Röros. När kvinnans mage blev stor och tung gick de över gränsen till Sverige och vandrade ner till Sveg. Där föddes min gammelmorfar i den nybyggda sockenstugan.

Själv föddes jag som ett skott på sjukhuset i Sveg utan att min mor hann ta av vare sig basker eller vinterkappa. Min första levnadsvinter var sträng, men föredrog ändå att sova utomhus nerbäddad i fällar under stjärnhimlen.
Så många historier vi lever med, den ena mer kittlande än den andra. Jag ser mig själv som nyfödd blickandes upp mot den kalla stjärnhimlen och hur mina förfäder vandrat från olika håll och alla hamnat i det isolerade Härjedalen.

Efter många flyttar både som barn och vuxen bor jag nu i Hälsingland.
Letade efter en ateljé och en trädgård. Köpte ett gammalt hus som inte ligger så långt från gränsen till mitt födelselandskap. Runt om mig skog, rundade berg och en stjärnfylld himmel. Åker till storstan emellanåt för att få höra min skor klappra mot asfalten och andas in stadens mer eller mindre underbart kaotiska energi.

Jag hade under en period av mitt liv behov av att samla ihop mina rörelser för att göra dom synliga för mig själv. Det var nog så det började… Arbetade med Mandalas och berättande bilder. För min egen överlevnads skull och utan tanke på att dela med mig. Övertalades att lämna in några bidrag till Länskonst -95, gjorde det och blev antagen. Mer Länskonst, egna utställningar, stipendium, ett par utmärkelser, samlingsutställningar i Italien och Indien, olika nätverk, medlem i KRO… ja, på den vägen är det.
Indien är det nya stora äventyret! Två år i rad har jag rest med TellusArt till Indien och arbetat med andra konstnärer från Sverige och Asien. Det går nog inte låta bli att åka nästa år också!!

Jag har arbetat med många olika material i perioder under åren. Från ord och politik, fria broderier och trädgård följt av växtfärgning till band- och rosengångsvävning, kardning, tovning, skinnsömnad, bild- och symbolmönstrade tröjor, jord, barn, Waldorfdockstillverkning, fårskötsel och bildskapande. Nu nergrävda dukar, salix, textil, skulptur, skrot, trä, slagmetall, trädgård och bildskapande mest i glödande rött och omvända alkemiska processer med en önskan att vara en del av den energifyllda rörelsen/rytmen.

Mina äldre berättande bilder kan liknas vid hopsamlade rörelser som gömmer erfarenheter och tankar, kanske hemligheter. De andra bilderna är fragment av samma berättelser men i form av utkastade rörelser.
Från struktur/ordning/kosmos ut i kreativt kaos. Delar av strukturen kastas ut. Tänker i rytmer, skapar rörelser, en form och kastar ut den. Rum i uppror. Våga se, våga bryta mönster. Vad ser betraktaren? Vem är betraktaren? Vem ser vem? Kanske blir det en dialog mellan dig och dig? En rörelse utan slut.

Gunilla Löfgren, Konstnär