Erland Josephson har avlidit

erland josephson

Skådespelaren, författaren och förre Dramatenchefen Erland Josephson (född 15 juni 1923) har avlidit.

Erland Josephson inledde sin skådespelarbana vid Helsingborgs stadsteater där Ingmar Bergman var chef. Han fortsatte sedan till Göteborgs stadsteater och kom till Dramaten 1956. På Dramaten gjorde han mer än sextio roller. Bland uppsättningarna han spelade i kan nämnas Köpmannen i Venedig (1962), Vildanden (1972), Ett dockhem (1989), Backanterna (1996), Maria Stuart (2000) och i regi av Ingmar Bergman. Den sista uppsättning han medverkade i var Sultanens hemlighet 2005.

– Med stor sorg mottar vi på Dramaten budet om Erlands bortgång. Han har haft en ojämförlig betydelse, egentligen alldeles oöverskådlig i detta ögonblick, också internationellt. Dramatens ställning inom den svenska scenkonsten hade inte varit densamma utan honom, och hans tid som teaterchef lade grunden för nationalscenen som den är idag. På ett unikt sätt formulerade han sig om skådespelarkonsten både i samtal och i bokform – för honom var nog just skådespelarens stund på scenen den mest exakta bilden av människans villkor. Det kände man i hans eget skådespeleri – det gällde existensen. Vi sörjer på teatern och våra tankar går till hans närmaste, säger Dramatens chefdramaturg Magnus Florin.

Erland Josephson medverkade också i ett stort antal filmer, bl.a. En passion, Viskningar och rop, Fanny och Alexander (samtliga i regi av Ingmar Bergman) och Trolösa (manus Ingmar Bergman, regi Liv Ullmann).

I TV medverkade han bl.a. i serien Scener ur ett äktenskap och Saraband, även dessa i regi av Ingmar Bergman.

Han gav även ut en rad romaner och självbiografiska böcker, två diktsamlingar samt skrivit ca fyrtio pjäser för scen, radio och TV. 1966-1975 var han teaterchef för Dramaten. 1988 spelade han Gajev i Peter Brooks uppsättning av Körsbärsträdgården på Brooklyn Academy of Music. För den rollen fick han en Orbie (bästa manliga skådespelare). Erland Josephson var hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Christina Bjerkander, Vik. presschef