Under våren visas ett urval av Röhsska museets nyförvärv från 2014

Under våren visas ett urval av Röhsska museets nyförvärv från 2014

Röhsska museet – 2015-04-09 11:30 CEST

Kanna. Drejat och glaserat stengods, s.k. Farstagods. Formgiven av Wilhelm Kåge (1889-1960) för Gustavsbergs porslinsfabrik 1930. Utställd på Stockholmsutställningen 1930, där den första kollektionen av Farstagods presenterades. Tillhör Röhsska museet.
Storlek  2,15 MB     Filformat  .jpg
Bildmått  3144 x 3144 pixlar
Fotograf/Källa  Foto: Röhsska museet.

Under våren visas ett urval av Röhsska museets nyförvärv från 2014

Drygt 100 föremål förvärvades till museets samlingar under förra året. Föremål som förvärvas är inköpta för donerade medel eller kommer till museet som gåvor.

I museets trapphall utanför utställningen Formhistorien visas nu 18 föremål av de cirka 100, som 2014 förvärvades till museets samlingar. Bland föremålen finns både helt nya och äldre objekt, som museet valt att köpa in eller att ta emot som gåvor, för att komplettera eller fylla luckor i de historiska samlingarna.

Bland det som visas finns ett halssmycke i silver och amazonit från omkring 1960 av den norska smyckekonstnären Tone Vigeland (f. 1938). Hon är internationellt känd och har under åren deltagit i flera utställningar på Röhsska museet, men har fram till nu inte varit representerad i samlingarna.
Ett annat intressant nytillskott är en unik kanna utförd av Wilhelm Kåge (1889-1960) på Gustavsbergs porslinsfabrik 1930. Kannan tillhör den första kollektionen av konstnärens så kallade Farstagods, en särskild form av stengods uppkallat efter Farstalandet på Värmdö där Gustavsberg är beläget. Kannan visades första gången på Stockholmsutställningen 1930.
Fler föremål som man kan se är två porslinspjäser i jugendstil, formgivna av Hilma Persson-Hjelm (1877-1953). Hon var en viktig keramiker i Sverige under 1900-talets första decennier men har hittills inte varit representerad i museets samlingar.

En konsthantverkare vars arbeten inte heller funnits i samlingarna är bokbindaren Ella Krantz (1904-1956). Från hennes verkstad i Göteborg har museet genom en gåva förvärvat ett skinnband från 1930-talet, tidstypiskt formgivet med en geometrisk, förgylld dekor på pärmarna.

Röhsska museet uppbär inte några anslag för inköp till samlingarna från sin huvudman

Göteborgs stad, så samtliga föremål som förvärvas är inköpta för donerade medel eller kommer till museet som gåvor.

Mediaansvarig: Birgitta Wåhlandermobil +46 31 368 31 53, birgitta.wahlander@kultur.goteborg.se

RÖHSSKA MUSEET

Vasagatan 37, 400 15 Göteborg, Sweden

Axel Eriksson