Drottningholms Slottsteater

Drottningholms Slottsteater

HEDVIG ELEONORA – en föreställning om den svenska barockens drottning.

Drottningholms Slottsteater – 2015-05-12 09:30 CEST

Drottningholmsteatern fortsätter sitt konstnärliga utforskande av nya berättelser och sceniska uttryck inom ramen för ESPRIT! där egensinniga tolkningar och speglingar av vårt gemensamma kulturarv får ta plats på scenen.

Den internationellt hyllade och uppmärksammade mezzosopranen Charlotte Hellekant ger oss här sin tolkning av den svenska stormaktstidens drottning i en föreställning skapad, iscensatt och gestaltad av Charlotte på uppdrag av Drottningholmsteatern.

Med sig på scenen har hon Olle Persson, baryton, och Josephine Alhanko, skådespelare. Musik av barockens stora kompositörer som Händel, Marais, Vivaldi, och Strozzi, framförs av solister ur Drottningholmsteaterns orkester under Maria Lindals ledning. Teaterns magiska kulissvärld och maskineri väcks till liv av scenograf Peter Astor Ögren.

I år är det 300 år sedan den svenska barockens drottning Hedvig Eleonora, Karl X Gustavs änkedrottning och Karl XI:s mor gick ur tiden. 1654 stod den då artonåriga Hedvig Eleonora brud med Karl X Gustav och redan följande år födde hon sin ende son, Karl XI. Efter ett alltför kort men kärleksfullt äktenskap blev hon änka vid blott 24 års ålder och fortsatte med mod, humor, och ett stort intresse för konst och vetenskap att föra den svenska barocken till nya höjder. Hedvig Eleonora var inte enbart en mecenat för konsten och vetenskapen utan hon regerade även som förmyndare åt Karl XI och såg det som sin plikt att beakta sin sons intressen som framtida regent. Hon kallades åter till makten 1697 efter sin sons död som förmyndare åt sitt barnbarn Karl XII där hon än en gång visade sina sidor som en skicklig och strategisk diplomat och befäste sin position som en av 1600-talets mest inflytelserika personer i Sverige. Skapandet av Drottningholms Slott är ett av hennes många storverk.

Läs mer om jubileumsåret för Hedvig Eleonora på Kungahusets hemsida

De fyra föreställningarna ges 11, 13, 16 och 19 september. Biljetter kommer att finnas ute till försäljning via Ticnet från och med 18 maj.

Charlotte Hellekants starka scennärvaro och uttrycksfulla röst har gjort henne till en av våra mest mångfacetterade mezzosopraner, lika framgångsrik på operascenen som i konsert med framträdanden på The Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Glyndebourne Festival och även i samarbete med dignitärer som Pina Bausch och Sasha Waltz. Hennes senaste kreation The Raven med musik av Toshio Hosokawa skapades på uppdrag av Grand Theatre de Luxembourg och Peter Brooks Theatre des Bouffes du Nord. Hennes breda repertoar speglar allt från barock till nutida kompositioner och Drottningholms Slottsteater är stolta att presentera henne i rollen som Hedvig Eleonora.

Olle Persson är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har blivit en av Nordens mest efterfrågade solister, begåvad med en bred repertoar och ett outtröttligt engagemang. Som flitig och mångfacetterad baryton har han uppträtt på stort sett alla betydande scener i Norden och har på Folkoperan i Stockholm varit en regelbunden solist med ett dussintal huvudroller på sedan 1987.

Josephine Alhanko har varit flitigt aktiv på Dramaten med roller i bl.a. ”Fanny & Alexander” i regi av Stefan Larsson, ”Stulna Juveler” av Hans Klinga, och ”Jag Försvinner” av Karl Dunér. Bakom sig har hon även ett stort antal betydande roller i produktioner för film och television inklusive ”Äkta Människor” och uppföljaren ”Äkta Människor 2” i regi av Harald Hamrell.

Drottningholms Slottsteater är både en unik 1700-talsteater och en högst levande scen, väl förankrad i samtiden. Teatern erbjuder föreställningar, visningar och evenemang året om. Vi öppnar också Déjeunersalongen Bar, med lättare förtäring, 1,5 timme innan varje föreställning. Läs mer på www.dtm.se 

Axel Eriksson