Kent Ullberg: En mästare på skulptur av vilda djur

Kent Ullberg, född 1945 i Göteborg, är en välkänd naturskulptör vars arbete har rönt internationell uppskattning. Ullbergs passion för naturen är uppenbar i hans fantastiska bronsskulpturer, som fångar essensen av de vilda djur som han så djupt beundrar.

Ullbergs resa som skulptör började när han studerade vid Konsthögskolan i Stockholm. Efter avslutade studier tillbringade han sju år i Botswana, Afrika, där han tjänstgjorde som kurator vid Botswana National Museum and Art Gallery. Denna upplevelse i den afrikanska vildmarken hade en djupgående inverkan på Ullberg, och den fortsätter att påverka hans arbete idag.

Under hela sin karriär har Ullberg fått många utmärkelser för sitt arbete. År 1990 utsåg hans kollegor honom till Full Academician (NA), vilket gjorde honom till den första naturkonstnären sedan John James Audubon att få en av de största hyllningarna inom amerikansk konst. Han har också vunnit guldmedaljen för skulptur från National Academy of Western Art och Rungius-medaljen från National Museum of Wildlife Art i Jackson Hole, Wyoming.

Ullbergs monumentala skulpturer finns på museer och i kommuner över hela världen, från Stockholm i Sverige till Kapstaden i Sydafrika. Hans verk har ställts ut på prestigefyllda institutioner som Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Salon d’Automne i Paris och National Geographic Society i Washington, D.C.svenskakonstnarer_280_20240322131845_404

Utöver sina storskaliga installationer finns Ullbergs verk på många offentliga platser i USA. Några anmärkningsvärda exempel är ”Rites of Spring”, en 14,5 x 22 fot stor skulptur i rostfritt stål av kikande tranor på en stenfontän utanför National Wildlife Federations huvudkontor i Washington, D.C., och ”Deinonychus – Terrible Claw”, en 25 fot stor brons av två dinosaurier på Philadelphia Academy of Natural Sciences.

I Texas, där Ullberg nu bor, kan man se hans verk på olika platser, till exempel vid entrén till Texas State Aquarium, vid University of Texas Marine Science Institute i Port Aransas och vid South Texas Botanical Gardens and Nature Center. I Corpus Christi finns flera av hans verk, bland annat ”Wind in the Sails”, en skulptur som beställdes av tidningen Caller-Times för att fira dess 100-årsjubileum.

År 2009 öppnade Art Museum of South Texas Kent Ullberg Gallery, ett permanent utställningsutrymme som är dedikerat till att visa upp konstnärens arbete. Galleriet innehåller över 60 av Ullbergs skulpturer, samt interaktiva utbildningsstationer och utställningar av hans arbetsverktyg.

Kent Ullbergs extraordinära talang och hängivenhet till sitt hantverk har befäst hans position som en av världens ledande skulptörer av vilda djur. Hans verk är ett bevis på naturens skönhet och majestät och inspirerar betraktarna att uppskatta och skydda de varelser som lever i den.

EIC HAG