Tal vid invigningen av Trelleborgs stadsmuseum

Kära vänner!

Idag är vi samlade här för att inviga Trelleborgs stadsmuseums nya lokaler. Det gamla Tingshuset har genomgått renoveringar och står nu nästan helt klart. Jag har förstått att det är en del som fortfarande återstår.

När jag läste informationen om de tre öppningsutställningarna blev jag glad och faktiskt lite stolt när jag upptäckte utställningen Min egen historia  Skapande skola i Trelleborg. En av regeringens prioriteringar är barns och ungas rätt till kultur och i detta är Skapande skola en viktig reform. Jag är stolt över att ha genomfört den reformen och att vi från och med i år bygger ut till att omfatta årskurs 4 – 9, totalt handlar det om mer än 110 miljoner kronor om året. Jag hoppas att Trelleborgs kommun fortsätter att satsa på kultur i skolan även detta år och nästa och nästa.

Kultur är föda och språngbräda för själen. Att under ekonomiskt svåra tider dra ned på kulturanslagen är att tänka kortsiktigt. Därför är det glädjande att se en kommun som öppnar ett nyrenoverat och tillgängligt museum. Jag hoppas att ni som bor här i Trelleborg tar chansen och besöker museet ofta och jag är säker på att ni som arbetar här kommer att producera bra utställningar, varför inte fler med barn och unga som utgångspunkt eller tema.

Innan jag avslutar och låter er gå in och titta på utställningarna vill jag bli lite allvarlig. Vi lever i en tid där främlingsfientligheten ser ut att växa, jag tror det är oerhört viktigt att vi i de etablerade partierna inte låter de dessa mörka krafter ”kidnappa” vårt kulturarv. Sveriges historia har präglats av en stor öppenhet till det internationella och interkulturella och jag kommer att verka för att det kommer att förbli så.

Betänk Tegnérs ord: ”Blott barbariet var en gång fosterländskt.”

Vi är stolta över vårt kulturarv, som byggts upp av generationer, i kontakt med andra länder och folk. Ett kulturarv, värt namnet, ska ge oss större förståelse för vår omvärld och för andra människors situation.

Med det vill jag härmed förklara Trelleborgs nya stadsmuseum för invigt!

– Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Magasin1 redaktion