Årets bygge: Det lutande glashuset på Karolinska

Bildspelet laddas …
bild 1 av 2
– Det har varit fantastiskt kul att medverka i ett så tekniskt komplicerat projekt och i samverkan med kunden hitta de speciella lösningar som krävdes för att bygga huset, säger Helena Rönnberg, affärschef på NCC. Foto: Erik Mårtensson/NCC. Fotot av Årets Bygge är taget av Felix Odell.

I måndags, den 31 mars, delade Marcus Allbäck från det svenska fotbollslandslaget ut priset för Årets bygge 2014. Priset gick till Karolinska institutets Aula Medica i Solna.  En trång tomt gör att ena hörnet lutar 23 meter över Solnavägen för att skapa en större aula. Fasaden är klädd med 6 000 glasrutor på totalt 90 ton.

En fantastisk byggnad, ett unikt projekt och ett mycket gott samarbete har möjliggjort denna byggnad i absolut världsklass

I måndags på Cirkus i Stockholm delades Årets Bygge ut av tidningen Byggindustrin.  Av de tjugo nominerade fick Akademiska hus, NCC, Wingårdh Arkitekter med fler ta emot priset i år. – Det har varit fantastiskt kul att medverka i ett så tekniskt komplicerat projekt och i samverkan med kunden hitta de speciella lösningar som krävdes för att bygga huset säger Helena Rönnberg, affärschef på NCC i Stockholm och fortsätter:  – Till exempel krävde den fribärande yttre stommen – som den tunga glasfasaden är förankrad i – noggrann planering ihop med utvalda experter för att få bästa resultat. Jag är därför mycket stolt att aulan blev Årets bygge. – Jag är stolt över det jättefina team och de duktiga medarbetare som jag har haft förmånen att arbeta med i projektet, förklarar Helena Rönnberg.Helena Rönnberg

Förstärker universitetshuvudstaden

– En fantastisk byggnad, ett unikt projekt och ett mycket gott samarbete har möjliggjort denna byggnad i absolut världsklass. Den förstärker universitetshuvudstaden Stockholm som en ledande kunskapsregion, säger regiondirektör Sten Wetterblad, Akademiska hus.  Juryns motivering: ”Projektet präglas av nytänkande, öppenhet och kreativitet, där byggnadens avancerade utformning hade sin motsvarighet i byggprocessens goda logistik och planenliga genomförande. En djärvt lutande byggnadskropp som utmanande tar plats och hävdar sig i en krävande omgivning. I ett ovanligt grepp i samverkan med glaskonstnären Ingegerd Råman har Aula Medica fått sin personliga inramning.”

Ena hörnet lutar ut 23 meter

När det stod klart att Aula Medica skulle byggas på en ganska trång tomt vid Solnavägen fick hörsalen flyttas upp i själva byggnaden.  Därför fick byggnaden en triangulär form som lutar sig mot söder och mot öster för att får den volym som aulan krävde. Ena hörnet lutar 23 meter ut över Solnavägen,  Det blir en lutning på 33 grader. Hörsalen rymmer 1 000 åhörare och används bland annat till Nobelföreläsningar och vetenskapliga möten och arrangemang.  De 6 000 glasrutorna på fasaden väger var och en 15 kilo och sammanlagt väger de 90 ton.  De är både täta och transparanta i sex olika kulörer, helt transparant, dovt gul, tät vit, tät guld, och två transparanta varianter av vitt och guld.  Dessa sprider ett fint ljus i den stora hörsalen och foajén.

Fakta

Årets Bygge 2014 Projekt: Aula åt Karolinska Institutet i Solna, samverkansentreprenad motsvarande NCC:s modell för partnering. Huvudentreprenör: NCC Construction Sverige AB Beställare: Akademiska Hus Byggtid: Februari 2011 – april 2013 Kontraktssumma: 270 miljoner kronor Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor AB

Partnering Projektet genomförs som en samverkansentreprenad, motsvarande NCC:s modell för partnering. Det innebär att alla parter i projektet gemensamt löser en bygguppgift baserat på ett öppet och förtroendefullt samarbete där parternas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

NCC vann även Årets Bygge 2013 som byggentreprenör för den rättspsykiatriska anläggningen Helix utanför Stockholm. I år har NCC byggt fyra av de tjugo nominerade projekten. Sven-Allan Johansson nyhetsartikeln.se