BERÄTTELSEN OM MÄRTA LINDQVISTS OTROLIGA LIV

Den unga studentskan Märta Lindqvist hungrade efter kärlek, efter poesi, efter liv. Men hennes väninnor förstod henne inte och männen ville bara älska hennes kropp. När hon 1916 klev in på Svenska Dagbladets redaktion som aspirerande reporter anade hon sin tillvaros verkliga mening.

Under signaturen Quelqu’une vann hon läsarnas hjärtan som filmkritiker, krönikör, litteraturanmälare och reportageresenär och hennes väg korsades av personligheter som Nathan Söderblom, Charlie Chaplin, Victor Sjöström och Elin Wägner. Men trots att arbetet fyllde all hennes vakna tid vaktade ständigt rastlösheten, gudstvivlet och skräcken inför den obotliga ensamheten. Även runtomkring henne mörknade världen, när Europa återigen rustade för krig.

Märta ”Quelqu’une” Lindqvist arbetade på Svenska Dagbladet från 1916 till 1939. Under en period var hon tidningens enda kvinnliga anställda reporter och sågs av sin samtid som en av Sveriges främsta journalister inom sitt område. Genom en brevsamling och ett omfattande, nyligen funnet dagboksmaterial träder hon nu åter fram i ljuset som yrkeskvinna, levnadskonstnär och människa.

Ellinor Skagegård är kulturjournalist och författare. Hon debuterade 2019 med boken För dig ska musiken bara vara ett smycke. Berättelsen om Fanny Mendelssohn.

Ellinor Skagegård:
Quelqu’une. Berättelsen om Märta Lindqvists otroliga liv
Bokförlaget Polaris
Utkom 2023